ORC Araştırma Genel Müdürü Mehmet Pösteki, Ankara Masası Genel Yayın Yönetmeni Fatih Atik'in konuğu oldu. Sahada son duruma ilişkin açıklamalarda bulunan Pösteki, zaman zaman partiler arasında gerilim olsa da vatandaşın altılı masaya güvendiğini söyledi. Pösteki, 'Masadaki partilerin seçmenlerinin ağırlığı Mansur Yavaş'ta. Ancak insanlar Mansur Yavaş olmazsa oy vermeyiz gibi bir durumda da değil' diye konuştu. Pösteki, altılı masaya güvenin yüzde 45'lerden yüzde 57'ye yükseldiğini ifade etti.

Altılı masanın bu güveni arttırmak için ekonomide daha somut açıklamalar yapması gerektiğine vurgu yapan Mehmet Pösteki, 'Birlik beraberlik içinde bir çözüm önerisinde bulunsalar daha etkileyici olacaktır. İnsanların duymak istediği şey ekonomik sorunlara ilişkin somut adımlar.' diye konuştu.

'Cumhurbaşkanı Erdoğan karşısında kim olursa olsun kazanır' söyleminin ise gerçeği yansıtmadığını ifade eden Mehmet Pösteki 'Vatandaşta, altılı masaya güveniyoruz, inanıyoruz, ancak salakta değiliz bizi ikna etsinler fikri var. Masadan çıkacak Cumhurbaşkanı adayının samimiyeti, Erdoğan'ın rakibi çok önemli. Erdoğan, bırakın Türkiye'yi birçok ülkede seçime girse seçimi kazabilecek konumda. Çok iyi seçim propagandası yürütüyorlar.' şeklinde konuştu.

Pösteki, altı masanın adayını eylül sonu gibi açıklamasını beklediğini aktardı.

'Halk açık ara Mansur Yavaş'ı söylüyor'

Millet İttifakı'nın adayı kim olsun anketlerinde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun hiç birinci çıkmadığını belirten Pösteki, halkın açık ara Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın adını söylediğini bildirdi.

Mehmet Pösteki şunları söyledi;

Kılıçdaroğlu ile Erdoğan yarışırsa diye sorduğumuzda dengeli bir sonuç çıkıyor. Mansur Yavaş ile Erdoğan diye sorduğumuzda Mansur Yavaş biraz önde çıkıyor ama kararsız bir yığın var ortada. Gerçekten 15, 20 puanlık kararsız doğuyor. Yani adayların aslında üç aşağı beş yukarı alacakları oylar aynı, illa fire verecektir. Kılıçdaroğlu aday olduğunda masa grupları içerisindeki sevmeyen seçmen grupları içinde fire olacaktır. Ama bir taraftan da Kılıçdaroğlu'nun da HDP seçmeni üzerinde bir artısı var. Birbirini dengeleyeceğini düşünüyorum. Burada önemli olan seçime nasıl başlanacağı, nasıl vaatlerde bulunacağı?

Halk açık ara Mansur Yavaş'ı söylüyor. Halkın tercihlerine baktığımızda masadaki partilerin seçmenlerinin ağırlığı Mansur Yavaş'ta. Ancak insanlar Mansur Yavaş olmazsa oy vermeyiz gibi bir durumda da değil. Bir istek var Mansur Yavaş'a karşı fakat masada çok tecrübeli isimler var. Olay sadece seçilmek değil çünkü çok sancılı bir süreç geçecek. Bunu kaldırabilecek bir olgunlukta lidere ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Kemal Kılıçdaroğlu bu anlamda tecrübesiyle yıllardır genel başkan oluşuyla son yerel seçimdeki başarılarıyla öne çıktı. Açıkçası son dönemde de gençler üzerinde de toplumun birçok grubu üzerinde de yaptığı çalışmalar olumlu gidiyor gibi görünüyor. Bu kesinlikle Kemal Kılıçdaroğlu aday olursa kazanabilir gibi bir sonuç çıkmasın ortaya.

Mehmet Pösteki, Kemal Kılıçdaroğlu'nun son ana kadar araştırma yapıp, kazanama durumunun ortaya çıkması halinde aday olmayacağını da öne sürdü.

'Millet İttifakı, Cumhur İttifakı'nın 10 puan önünde'

Partilerin oy oranlarına ilişkin de bilgi veren Mehmet Pösteki 'Millet ittifakı İYİ Parti ve CHP'den ibaret aslında, diğerleri 6'lı masanın birer üyesi. Geçtiğimiz seçimde de bunu gördük. CHP ve İYİ Parti olarak baktığımızda biz araştırmalarda ittifak oylarını verdiğimizde bu 2 partinin oyları üzerinden gidiyoruz. Ya da sorularımızı sorarken AK Parti ve MHP'den oluşan Cumhur İttifakı mı? Yoksa CHP ve İYİ Parti'den oluşan Millet İttifakı'na mı oy vereceksiniz? soruyoruz. Millet İttifakı'ndaki oylarında bir artış söz konusu. O artışının nedeni İYİ Parti. Cumhur İttifakı ile Millet İttifakı arasındaki fark 10 puana kadar çıkmış durumda. Şuanda 46.02'ye 33.04 gibi bir durum söz konusu. Hata payı üzerinde baktığımızda 47 – 35 yani 10-12 puanlık bir fark var.' ifadelerini kullandı.

' Sadece ekonominin düzelmesi seçimi kazandırmaz'

AK Parti'deki oy düşünün durduğunu vurgulayan Pösteki, MHP'de ise bir düşüş olduğunu kaydetti. Mehmet Pösteki, Sedat Peker'in açıklamalarının ise AK Parti'de oy kaybına neden olacağını iddia etti. Pösteki 'Kimse çıkıp iddialara yanıt vermiyor. Oyları etkileyecektir.' diye konuştu.

AK Parti'nin merkez sağdaki konumunu kaybettiğini de sözlerine ekleyen Pösteki 'İYİ Parti bunu böldü. AK Parti'nin içinden Deva ve Gelecek partisi de çıktı. Oy oranı ne olursa olsun bunlar AK Parti'nin oyları.' şeklinde konuştu.

AK Parti'nin oylarıyla, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın oyları arasında fark olduğunu da ileri süren ORC Araştırma Genel Müdürü Mehmet Pösteki, seçimlere ilişkin ise 'Sadece ekonominin düzelmesi seçimi kazandırmaz. Adalet, güven, özgürlük sıkıntılar var. Bu krizi AK Parti çözemez görüşü her geçen gün artmaya devam ediyor.' ifadelerini kullandı.

'Gençlerin sandığa gelmesi Millet İttifakı'nın işine yarar'

Pösteki, ilk defa oy kullanacak gençlerin üçte birinin ise hiçbir partiye güvenmediğini kaydetti.

CHP'nin gençlerden yüzde 20-25 civarında bir oy alabileceğini aktaran Pösteki, CHP'deki bütün gençler bize oy verecek algısının ise gerçeği yansıtmadığını söyledi. Pösteki 'Partilerin gençleri daha iyi çekebilecek çalışmaların yapılması lazım. Gençlerle ilgili durum, ne kadar sandığa getirilebilirlerse o kadar Millet İttifakı'nın işe yarar.' diye konuştu.
Pösteki, ekonomideki sorunların ise kadınları AK Parti'den kopardığını ifade etti.

Erdoğan'ın 'aynı gemideyiz' çıkışına Titanik örneği

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ekonomiye ilişkin 'Hepimiz aynı gemideyiz. Batarsak hep beraber batarız' açıklamalarını da değerlendiren Pösteki, Titanik filminden örnek verdi. Pösteki ' O filminde zengin olanlar, kayıklara bindirilip kurtarıldılar. Diğeri battı öldü gitti. Erdoğan'ın açıklamaları biraz buna benziyor, açıkçası' dedi.