İzmir Haberleri

Olimpiyat ikincisi işitme engelli Muhammed Çakır gözünü 2029 altınına dikti

İzmirli işitme engelli milli sporcu Muhammed Çakır, çekiç atmada 2029 olimpiyatlarında altın madalya kazanarak kariyerini zirvede bitirmeyi hedefliyor

Abone Ol

İzmir’de atletizme 15 yaşında başlayan işitme engelli milli sporcu Muhammed Çakır, çekiç atma branşındaki kariyerini altın madalyayla tamamlamayı hedefliyor. Olimpiyat ikinciliği bulunan milli sporcu, gelecek yıl düzenlenecek dünya şampiyonası ve 2029’daki olimpiyat oyunları için çalışmalarını sürdürüyor. Çakır, kariyerine zirvede nokta koymak istediğini belirterek gözünü altın madalyaya çevirdi.

Ailesinin yönlendirmesiyle 9 yaşında spora başlayan Muhammed Çakır, antrenörlerinin tavsiyesiyle atletizm branşlarına yöneldi. Antrenörü Kamil Ulaş Öğünç ile 2010 yılından bu yana çalışan Çakır, çekiç atmaya başladıktan sonra önemli başarılar elde etti.

12 Türkiye şampiyonluğu kazandı

Muhammed Çakır, 2013 ile 2025 yılları arasında katıldığı Türkiye İşitme Engelliler Atletizm Şampiyonalarında 12 kez birincilik elde etti. Başarı grafiğini istikrarlı şekilde yükselten milli sporcu, ulusal alandaki üstün performansını uluslararası arenaya da taşıdı.

Çakır, ilk uluslararası madalyasını 2015 yılında Trabzon’da düzenlenen Avrupa Gençlik Şampiyonası’nda disk atma branşında kazandı. Milli sporcu, bu organizasyonda ikincilik elde ederek adını daha geniş kitlelere duyurdu.

Olimpiyatlarda kürsüye çıktı

2017 yılında düzenlenen 23. Dünya İşitme Engelliler Yaz Spor Oyunları’nda çekiç atma branşında ikinci olan Muhammed Çakır, gümüş madalyaya uzandı. 2023’te Brezilya’daki Deaflimpik Olimpiyat Oyunları’nda ise üçüncü olarak bronz madalya kazandı.

Geçen yıl Japonya’da düzenlenen olimpiyat oyunlarını dördüncü sırada tamamlayan Çakır, şimdi yeni hedefini altın madalya olarak belirledi. Milli sporcu, olimpiyatlarda şampiyon olmadan kariyerini sonlandırmak istemediğini açık şekilde ortaya koydu.

“16 yıldır altın hedefi için devam ediyorum”

AA muhabirine konuşan Muhammed Çakır, gelecek yıl dünya şampiyonasında en iyi derecesini yapmak istediğini söyledi. 2029’daki olimpiyatlara katılmayı hedeflediğini belirten Çakır, “İnşallah 2029 yılında altın madalyayı alıp hedefe noktayı koyarız” dedi.

Gülle ve disk atmayı da denediğini anlatan Çakır, antrenörünün yönlendirmesiyle çekiç atmaya başladığını belirterek, “Avrupa'da ilk madalyamı 2015'de büyüklerde aldım. 2015'den sonra tamamen çekiç atmaya başladım. 2017'de ilk olimpiyatımda ikincilik madalyamı aldım. Her zaman şampiyonluk hedefi koyuyorum. 16 yıldır da bu hedef için devam ediyorum” ifadelerini kullandı.

Antrenörü de altın madalya hedefini paylaştı

Antrenör Kamil Ulaş Öğünç de çekiç atmanın zorlu bir branş olduğuna dikkat çekerek, işitme engelli sporcuların bu alana yönelmesinin kolay olmadığını söyledi. Muhammed Çakır ile yıllar önce koydukları olimpiyat hedefini 2017’de madalyayla taçlandırdıklarını hatırlatan Öğünç, son hedefin altın madalya olduğunu vurguladı.

Öğünç, “İnşallah 2029 yılında son olimpiyatımızda bir altın madalya almak istiyoruz” diye konuştu.

Bu hedef neden önemli

Muhammed Çakır’ın hikayesi, işitme engelli sporcuların ulusal ve uluslararası alanda ulaşabildiği başarıları bir kez daha görünür kılıyor. 2029 hedefi, yalnızca bireysel bir kariyer planı değil, aynı zamanda engelli sporlarında kalıcı başarı arayışının da güçlü bir örneği olarak öne çıkıyor.