İzmir Büyükşehir Belediyesi, Ödemiş’te tamamlanan yağmur suyu ve içme suyu altyapısı yatırımlarının ardından yol yenileme çalışmalarını hızlandırdı. İlçe merkezinde toplam 6 bin 300 ton asfalt serilirken, tarihi Birgi Mahallesi’nde doğal taş kaplama ve kaldırım düzenlemeleri sürüyor.
İZSU Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen altyapı çalışmalarının tamamlandığı cadde ve sokaklarda üstyapı uygulamasına geçildi. Çalışmalarla su baskını riskinin azaltılması, içme suyu sisteminin güçlendirilmesi ve ulaşım konforunun artırılması hedefleniyor.
YAĞMUR SUYU HATLARI YENİLENDİ
Ödemiş merkezdeki yağmur suyu ayrıştırma çalışmaları Emmioğlu, Umurbey ve Cumhuriyet mahallelerinde yürütüldü. Proje kapsamında 4 kilometre uzunluğunda ana kolektör hattı döşendi.
Ayrıca 350 metre sıra ızgara ile 200 tekli ızgara imalatı tamamlandı. Özellikle yoğun yağışlarda yaşanabilecek su baskınlarını önlemeye yönelik altyapı yatırımının ardından yol ve kaldırım düzenlemelerine başlandı.
BİRGİ’DE TARİHİ DOKUYA UYGUN TAŞ KULLANILIYOR
UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Birgi Mahallesi’nde üstyapı çalışmaları, bölgenin tarihi dokusuna uygun malzemelerle yürütülüyor. Proje kapsamında 8 bin metrekare granit küp taş kaplaması yapılıyor.
Çalışmalarda 4 bin metrekare andezit taş kaldırım ve 2 bin metrekare andezit bordür imalatı da yer alıyor. Yağmur suyunun güvenli biçimde tahliye edilmesi için granit yağmur olukları döşeniyor.
Birgi’de kaldırım düzenlemelerinin yüzde 90’ı tamamlandı. Yol gövdesindeki granit taş kaplama çalışmalarında ise yüzde 50 seviyesine ulaşıldı.
ÜÇ NOKTADA 6 BİN 300 TON ASFALT SERİLDİ
Ödemiş ilçe merkezinde kurumların altyapı çalışmalarını tamamladığı noktalarda asfalt serimi gerçekleştirildi. İnönü Mahallesi 712 Sokak’a 1.100 ton, Cumhuriyet Mahallesi Kurtuluş Caddesi’ne 2 bin 800 ton asfalt döküldü.
Umurbey Mahallesi İstasyon Caddesi’nde ise 2 bin 400 ton asfalt kullanıldı. Böylece üç noktadaki yol yenileme çalışmalarında toplam 6 bin 300 ton asfalt serildi.
YENİ CADDE VE SOKAKLAR ÇALIŞMA PROGRAMINDA
İzmir Büyükşehir Belediyesi Yol Yapım, Bakım ve Onarım Dairesi Başkanlığı ekipleri, çalışmalarını ilçenin farklı noktalarında sürdürecek. Fakülte Caddesi, Fabrika Caddesi ve Mercan Sokak’taki asfalt serimleri etaplar halinde yapılacak.
Altyapısı tamamlanan bölgelerde yol yüzeylerinin yenilenmesiyle sürücüler ve yayalar için daha güvenli ve konforlu ulaşım sağlanması amaçlanıyor.
İÇME SUYU ARZ GÜVENLİĞİ ARTIRILIYOR
İZSU, Ödemiş ilçe merkezinin içme suyu iletim kapasitesini artırmak amacıyla ana iletim hattını yenileme çalışmalarını da sürdürüyor. Yeni sondaj kuyuları açılırken, mevcut iletim sisteminde kapasiteyi artıracak düzenlemeler yapılıyor.
Yatırımlarla geçmiş yıllarda su yetersizliği yaşanan mahallelerde iyileşme sağlanması ve ilçenin içme suyu arz güvenliğinin güçlendirilmesi hedefleniyor.