Süreç boyunca 'Kazanacak aday' vurgusu yapan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığına karşı çıkmış ve 'Alternatiflerin kara listeye alındığı bir noter masasına dönüşmüştür. Ne bir kumar masasında ne de bir noter masasında olmayacağız.' diyerek Millet İttifakı'ndan ayrıldıklarını duyurmuştu.

Akşener'in açıklamaları ardından Türkiye Noterler Birliği'nden açıklama yayınladı. Birlik'ten yapılan açıklamada, 'Noterlik mesleği ve Türkiye Noterler Birliği, daima siyaset dışı kalan bir kurum olup, bundan sonra da bu doğrultuda faaliyetlerini yürütecektir.' denildi.

Türkiye Noterler Birliği'nden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

'Çeşitli basın yayın organlarında yayınlanan 'Noterler ve Noterlik Kurumu' na yönelik, mesleğin saygınlığını sarsacak nitelikteki açıklamalar ve haberlere istinaden Türkiye Noterler Birliği olarak açıklama yapma gereği hasıl olmuştur.

Söz konusu haberler ile, süreklilik arz eder şekilde noterler hakkında 'tasdik mercii' ifadelerine yer verilmek suretiyle, Devletin resmi mührünü teslim ettiği hukukçu kimliğine haiz noterler ve noterlik kurumu hakkında olumsuz algı oluşturabilecek açıklamalar yapıldığı görülmektedir.

Öncelikle, 5 Mayıs 1972 tarihinde yürürlüğe giren 1512 sayılı Noterlik Kanunu'nun ilk maddesine göre 'Noterlik bir kamu hizmeti' olup; Noterler, hukuki güvenliği sağlamak ve anlaşmazlıkları önlemek için işlemleri belgelendirir ve kanunlarla verilen başka görevleri yaparlar.

Öte yandan, sadece 'tasdik mercii' ne indirgenerek kamuoyuna lanse edilen noterler hakkında yapılan açıklamalar, noterlerin faaliyetlerini yürütürken önüne her gelen işlemi onaylayan değil, kamu düzeni ve mevzuata uygunluk denetimi yapmak suretiyle işlemlere hukuki güvence sağlama görevi ile de örtüşmemektedir.

Noterlik mesleği ve Türkiye Noterler Birliği, daima siyaset dışı kalan bir kurum olup, bundan sonra da bu doğrultuda faaliyetlerini yürütecektir.

Noterlerin ve noterlik mesleğinin itibarını zedeleyen, basına yansıyan söz konusu haberlerden kurumsal olarak duyduğumuz rahatsızlığı kamuoyuna saygıyla duyururuz.'