Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi, dün Mansur Yavaş başkanlığında toplandı. Belediyenin, Elektrik Gaz Otobüs Genel Müdürlüğü (EGO) ve Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi'nin (ASKİ) 2023 yılı bütçelerinin görüşüldüğü toplantıda konuşan Yavaş, göreve geldiklerinde şeffaf, sosyal, katılımcı ve hesap verebilir bir yönetim vadettiklerini hatırlattı. Yavaş, şöyle konuştu:

* Belediyeler, halkın eline el uzatan en yakın devlet kurumlarıdır. İşte bu kentte kimse aç ve açıkta kalmasın, hiçbir çocuk yatağa aç girmesin diye birçok projeyi hayata geçirdik.

* Çocuğuna süt içirerek ve et yedirerek protein almasını sağlayan bir annenin umut dolu bakışını, onu evde üşütmeden büyüten bir babanın vakur duruşunu en büyük kazanımımız olarak kabul ettik' dedi.

HALKIN YANINDA OLDUK

* 'Belediye halk içindir' anlayışını benimsedik. Çocuk tarama testi, öğrenci abonmanı, 918 köy, 57 meydan ve tüm EGO otobüslerinde ücretsiz internet, öğrenci barınma merkezleri, YKS, LGS, KPSS ödemeleri ve SMA testi gibi halkın tam da ihtiyacının olduğu tüm alanlarda Büyükşehir Belediyesi olarak yanlarında olduk.

* Geldiğimizde bir tane bile kreş yoktu, 18 adet açtık. Tek bir kilometre bisiklet yolu yoktu, 40 kilometre yaptık. Sıkça kaza olan bölgelerde 17 adet köprü ve köprülü kavşak ile 10 adet bağlantı yolu inşa ettik.

* Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin bir tane bile teknoloji merkezi yoktu, 3 adet açtık.

* 40 yeşil alanı Ankaramıza kazandırdık, yeni yeşil alan çalışmalarımız sürüyor. 25 yılda kente kazandırılan yeşil alanı biz, 2023 yılı sonuna kadar yapacağımız açılışlarla 5 yılda kazandırmış olacağız.

ANKARA HALKININ TEK KURUŞUNU HEBA ETMEDİK

* En son Balık Hali'ni kentimize kazandırdık. Başkent İlçeler Terminali'ni kentimize kazandırdık. İçkale restorasyonunda yenilenmiş evlerimizi kentimize kazandırdık. AŞTİ, Ankara'nın vitrini, yenilenmiş halini kentimize kazandırdık. Yeni 394 adet otobüsümüzün teslimat sürecini tamamlayarak kentimize kazandırdık.

GÖZLERİNDE DOLAR İŞARETİ İLE HAYATA BAKANLARA İZİN VERMEDİK

* Tüm bunları hayata geçirirken tüyü bitmemiş yetimin hakkını hep gözettik. 3 bin 300 ihaleyi canlı yayınladık. Ankara halkının parasıyla yapılan bütçenin tek kuruşunu bile heba etmedik. Kirli çarklara çomak soktuk, zengin iş adamları yaratmadık. Akıllarında ziftleşmiş para figürü gezdirenlere, gözlerinde dolar işareti ile hayata bakanlara izin vermedik. Her devrin adamlarına, her AVM'nin ortaklarına 'dur' dedik.

'ÇALMADAN ÇOK ÇALIŞTI' DİYECEKLER

* Sizlere ve bizi izleyen Ankara halkına söz veriyorum. Dönemimiz bittiğinde bizim için 'Çalışmadı' diyemeyecekler. 'Temiz su, teknoloji merkezi, ulaşım projeleri yapmak varken çöp projelere para harcadı' diyemeyecekler. 'Halkın kazandığı helal parayı harama ortak etti' diyemeyecekler.

* 'Bu kentin çocuklarının rızkını geçmişteki gibi terör örgütlerinin finansmanında kullandılar' diyemeyecekler. 'Halka pahalı su ve bilet satıp halkın taleplerine kulak tıkadı' diyemeyecekler. 'Çalıyor ama çalışıyor' diyemeyecekler, 'çalmadan çok çalıştı' diyecekler.

* Ben, onurlu bir insanım. İki çocuk babasıyım. Hayatım boyunca çocuklarıma bırakacağım en büyük mirasın iyi bir itibar olduğuna hep inandım. Buradaki azınlık bir kesimin uyguladığı siyaset anlayışı yakışıksız kelimeleri söylemeyi ya da yutmayı doğal karşılayabilir ancak ben bunları kabul etmiyorum.

* Bu ülkenin hiçbir onurlu evladı da bu alçak kelimeleri kabul etmez ve asla hak etmiyordur. Burası Mansur Yavaş'ın babasının makamı olsa daha farklı cevaplar veririm. Ancak burası, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı makamı. Bu kentte, hizmet etmekle mükellef olduğumuz 6 milyon insan yaşıyor. Ankara halkına hizmet için buradayız.

Toplantıda ABB, ASKİ ve EGO'nun bütçeleri oybirliğiyle kabul edildi.