Adana Altın Koza Film Festvali bu sene kapılarını depremzedelere destek için açıyor. Festival yönetimi  6 Şubat’ta meydana gelen depremlerle sarsılan bölgelere yardım etmek için ’İhtiyaç Haritası’ ile iş birliği yapma kararı aldı.

Türkiye prömiyerini Adana’da yapacak olan, Altın Palmiye ödüllü yönetmen Nuri Bilge Ceylan’ın ’Kuru Otlar Üstüne’ filminin bilet satışından elde edilecek gelir “İhtiyaç Haritası”na aktarılacak. İhtiyaç Haritasının afet bölgesinde kurduğu Hatay Komünite Merkezi başta olmak üzere farklı konteyner kent ve alanlarda çocuklara ve gençlere yönelik kalıcı mekanlar kurularak çeşitli eğitim ve etkinlikler gerçekleştirilecek. 

Festival, İhtiyaç Haritası desteğiyle, proje sayesinde özellikle depremden etkilenen çocukların ve gençlerin psikososyal, bilişsel ve duygusal gelişimine katkı sağlamayı hedefliyor. 

76. Cannes Film Festivali’nde, Merve Dizdar’a filmdeki performansıyla “En İyi Kadın Oyuncu” ödülünü kazandıran “Kuru Otlar Üstüne”, Türkiye’de ilk kez Altın Koza’da sinemaseverlerle buluşacak.

22 Eylül Cuma günü 13.30’da gerçekleştirilecek olan, Yönetmen Nuri Bilge Ceylan’ın yanı sıra başrol oyuncuları Merve Dizdar, Deniz Celiloğlu ve Musab Ekici’nin de katılacak.

İHTİYAÇ HARİTASI NEDİR?

İhtiyaç Haritası platformu, oyuncu Mert Fırat'ın da içlerinde olduğu bir grup gönüllü tarafından sarsıcı depremler sonrası Hatay'da kuruldu.

Depremzedelerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere yurdun dört bir yanından Hatay'a gönderilen yardımlar, Hatay Fuar Alanı'nda toplanıyor. Koliler gönüllü ekipler tarafından tek tek açılarak gıda, giysi ve ilaç bölümlerine ayrılıyor. Ürünler, oluşturulan 'İhtiyaç Haritası' platformu üzerinden gelen ihbarlar üzerine gönüllülerin otomobil ve motosikletleriyle depremzedelere ulaştırılıyor.

Platformun kurucularından oyuncu Mert Fırat depremden kısa süre sonra, "Burası bir koordinasyon ve operasyon merkezi aslında. Herkesin gönüllü olduğu, 12'den fazla sivil toplum kuruluşunun faaliyet gösterdiği bir yapı. Burada günlük 300'e kadar gönüllü arkadaşımız depremzedelere hizmet ediyor. İlk günden bugüne kadar 80'e yakın TIR indirdik. Aynı zamanda sevkiyatını da gerçekleştiriyoruz. Burada fazla olanları ürünleri başka bölgelere yolluyoruz. İstanbul, Hatay, Kahramanmaraş, Adıyaman'da koordinasyon merkezlerimiz var. 'Online İmece' sistemiyle bize kişiler taahhüt ettikleri destekleri söylüyorlar. Taahhütle birlikte tedarikçiyle o kişiyi buluşturuyoruz. Bir uçtan bir uca destek verenle tedarikçiyi buluşturuyoruz. Mümkün mertebe üzerimizden bir pay geçmeden bunu desteğe dönüştürebilecek koordinasyonu kurmakla görevliyiz. Gerek yerel yönetimlerle gerekse de kamuyla iş birliği içerisinde çalışıyoruz. Yardımın doğru bir biçimde dağıtılmasını sağlıyoruz" şeklinde açıklamalarda bulunmuştu.

Editör: Nigar Topcu