Changpeng Zhao, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada 'Bu akşamüstü FTX bizden yardım istedi. Önemli bir likidite darlığı var. Kullanıcıları korumak için FTX.com'un tamamını satın almak üzere bağlayıcı olmayan niyet mektubu imzaladık' ifadelerini kullandı.

Habertürk'ün aktardığı habere göre, Binance 'öncü risk yönetimi' kapsamında FTX'in yerel kripto parası FTT'deki tüm pozisyonlarını kapattığını açıklamıştı. Binance daha önce de FTX'in ortakları arasında yer alıyordu. Ancak 2021'de bu ortaklıktan ayrıldı ve hisseleri karşılığında yaklaşık 2.1 milyar dolarlık bir ödeme aldı. FTX tarafından ödemelerin bir kısmı FTT ile yapıldı. Binance yaklaşık 580 milyon dolarlık bu FTT'leri geçtiğimiz günlerde sattı.

Binance'in tüm FTT pozisyonunu kapatması FTX etrafında dolanan 'iflas' ve 'likidite sıkışıklığı' dedikodularının şiddetlenmesine yol açtı. Kullanıcılar FTX hesaplarından çekim yapmak için platforma hücum ederken çekimlerde sorun yaşanmaya başladı. Bunun üzerine dünkü satın alma gerçekleşti ve Binance FTX ile kullanıcılarını 'kurtarmış' oldu.

1 GÜNDE 14.6 MİLYAR ERİDİ

'Kriptonun dahi çocuğu' FTX Kurucu ve CEO'su Sam Bankman-Fried servetinin önemli bir kısmını kaybetti. FTX son olarak ocak ayında 32 milyar dolarlık değerlemeyle 400 milyon dolarlık yatırım almıştı. FTX'teki hissesi ve yatırım firması Almeda aracılığıyla sahip olduğu FTT'ler sebebiyle Bankman-Fried'ın 15.5 milyar doları aşkın bir serveti bulunduğu hesaplanıyordu.

Bloomberg Milyarderler Endeksi verilerine göre dün Sam Bankman-Fried'ın serveti 1 günde 14.6 milyar dolar eridi. Servetinin 991 milyon dolara düşmesiyle milyarderler endeksinden de düşmüş oldu. Bu düşüşte FTT'nin son 24 saatte yüzde 73 değer kaybederek 4.7 dolara düşmesi etkili oldu.