CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve parti heyeti, 10 Türk akademisyenin görev yaptığı ve Lara Özkan adında Türk öğrencinin eğitim gördüğü MIT'yi ziyaret etti. Kılıçdaroğlu, ödüllü Türk fizikçi Dr. Canan Dağdeviren'in Media Lab'da yürüttüğü çalışmaları inceledi.

HASTALIKLARI TESPİT EDEN MASKE GELİŞTİRDİLER

Dağdeviren, Kılıçdaroğlu'na burada, hastalıkların tespitini kolaylaştırması amacıyla üretilen elektronik bir maskenin üretim aşamalarını aktardı. Kılıçdaroğlu, Dağdeviren'e bu maskenin birim maliyetini sordu. Dağdeviren maskenin birim maliyetinin 5 dolar olduğunu, toplu üretime geçildiğinde bu fiyatın düşeceğini aktardı.

Dağdeviren, Media Lab'da, Kılıçdaroğlu'na; beyin fonksiyonlarının herhangi bir hastalık durumunda çalışmayan bölümlerinin çalıştırılmasına yönelik projenin ayrıntılarını da anlattı.

Kılıçdaroğlu ayrıca laboratuvarda, birbirinden uzak iki kişinin beş duyusunu birbirine aktarabilmesine yönelik teknolojiye ilişkin bilgi aldı.

MEME KANSERİ TESPİTİNDE DEVRİM NİTELİĞİNDE ÇALIŞMA

Kadınlar için mamografinin daha kolay ve hızlı çekilebilmesine olanak tanıyan yumuşak dokulu bir iç çamaşırı teknolojisini anlatan Dağdeviren, 'Dünyada her sekiz kadından bir tanesinin göğüs kanseri olduğunu' söyledi. Dağdeviren, mamografi sırasındaki sancılı sürecin bu teknoloji ile son bulacağını belirtti. Dağdeviren bu üretimi yapacak bir şirketin de kurulabileceğini söyledi.

KILIÇDAROĞLU: İKTİDARA GELİNDİĞİNDE DESTEK SAĞLANACAK

Dağdeviren, 'Türkiye bugüne kadar ürettiği biyomedikal aleti olmadığını' belirtti. Bu teknolojinin devlet yoluyla desteklenebileceğini belirten Kılıçdaroğlu ise iktidara gelmeleri halinde, gerekli desteğin sağlanacağını ifade etti.

'BİLİMDE DÜNYA İLE REKABET İKİNCİ YÜZYILIN KALBİNDE YER ALACAK'

Kılıçdaroğlu, MIT'i ziyaretinin ardından Twitter hesabından paylaşım yaptı. Kılıçdaroğlu, şunları dile getirdi:

'Boston'da güne çok verimli bir toplantı ile başladık. Dünyanın en parlak bilim insanlarından Dr. Canan Dağdeviren ile çığır açan biyomedikal çalışmalarını konuştuk. Türkiye'nin bilimde dünya ile rekabet edebilmesi Cumhuriyet'in İkinci Yüzyılı vizyonumuzun kalbinde yer alacak.'

CANAN DAĞDEVİREN KİMDİR?

Canan Dağdeviren 1985 yılında İstanbul'da doğdu. İlk ve orta eğitimini Kocaeli'de tamamladı. 2007'de Hacettepe Üniversitesi Fizik Mühendisliği bölümünden mezun oldu. Sabancı Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği programındaki yüksek lisans eğitimini 2009'da tamamladı. Aynı yıl Fulbright bursu kazanarak UIUC'da Malzeme Bilimi ve Mühendisliği bölümünde doktora eğitimine başladı. Bu süreçte esnek ve katlanabilir, deri üstüne yapıştırılabilir veya giyilebilir elektronik aletler üzerine çalışmalar yaptı. Doktora derecesini Aralık 2014'te aldı. Medikal teknoloji alanında çalışarak pilsiz çalışan giyilebilir bir kalp çipi (PZT MEH) ve cilt kanserini teşhis eden bir cihaz geliştirdi. Forbes'in 30 Yaş Altı Bilim İnsanı listesinde de yer aldı.

Kendisi bilime olan merakında iki dönüm noktası olduğunu belirtmektedir. Bunlardan ilki babasının kendisine Marie Curie hakkında hediye ettiği bir kitap, ikincisi ise Erdal İnönü'den bizzat aldığı Anılar ve Düşünceler adlı eserdir. Özellikle Erdal İnönü ile tanışmasının lisedeki alan seçiminde etkili olduğunu ifade etmiştir. Ayrıca motivasyonunun düşük olduğu zamanlarda Mustafa Kemal Atatürk'ten ilham aldığını da bir demecinde açıklamıştır.

DÜNYANIN EN İYİ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ OLARAK KABUL EDİLİYOR

Boston'da bulunan Massachusetts Teknoloji Enstitüsü bilim, mühendislik ve ekonomi konularındaki başarılarıyla tanınan özel bir teknik üniversitedir. 'Dünyanın en iyi teknik üniversitesi' olarak tanınmaktadır. Üniversite, 91 Nobel Ödülü, 25 Turing Ödülü, 8 Fields madalyası kazanılmıştır.