İZOTAŞ’ın açtığı dava kapsamında İzmir 5. İdare Mahkemesi, belediyenin işlemlerinin yürütmesini durdurdu.
İZOTAŞ, gönderilen ecrimisil ihbarnamesi ve bunun ardından başlatılan haciz işlemlerinin şehirlerarası yolcu taşımacılığı hizmetini olumsuz etkileyeceğini belirterek konuyu yargıya taşımıştı. Şirket, pandemi döneminde yaşanan gelir kayıplarına dikkat çekerek daha önce sözleşme süresinin uzatılması için açtıkları dava kapsamında mahkemenin işletmenin faaliyetlerini sürdürmesi yönünde karar verdiğini hatırlattı.
Mahkemenin gerekçesi: Telafisi güç zararlar doğabilir
Mahkeme, İZOTAŞ’ın başvurusunu değerlendirerek belediyenin hem ecrimisil tahakkukunun hem de gelir hacizlerinin uygulanması hâlinde işletmenin ciddi mali zararlara uğrayabileceğine hükmetti. Kararda, gelirlerin haczedilmesinin terminal işletmesinin mali yapısını bozabileceği, bunun da şehirlerarası yolcu taşımacılığında aksamalara yol açabileceği vurgulandı.
Ayrıca, terminal gelirlerine haciz uygulanmasının yolcu akışını ve sefer düzenini olumsuz etkileyebileceği, bunun doğrudan kamu hizmetini aksatabileceği ifade edildi. Mahkeme, bilirkişi incelemesi tamamlanana kadar belediye işlemlerinin durdurulmasına karar verdi.
İZOTAŞ yönetimi, söz konusu haciz işlemlerinin şehirlerarası ulaşımı sekteye uğratacağı ve yargı süreci devam ederken uygulanmasının hukuka uygun olmadığını savunmuştu. Mahkeme de değerlendirmesinde bu görüşe paralel bir yaklaşım sergiledi.