İsveç'in başkenti Stockholm'de bulunan Türkiye Büyükelçiliği önünde aşırı sağcı Stram Kurs partisi lideri Rasmus Paludan'ın Kur'an-ı Kerim yakmasının yankıları devam ederken konuya ilişkin bir değerlendirme de İsveç Dışişleri Bakanı'ndan geldi.

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, AB Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kur'an-ı Kerim yakılarak gerçeklşetirilen çirkin eylemi ise yasal olarak değerlendirdi.

'Yasal ancak desteklediğimiz anlamına gelmiyor'

Billström, basın mensubunun 'Bu basit bir ifade özgürlüğümü yoksa suç işlemesine izin mi verdiniz?' sorusuna, 'İsveç hükümeti olarak hem İsveç'te ifade özgürlüğü olduğunu hem de bu tür eylemlere taraf olmadığımızı açıkça belirttik. Bu, sorumluluğunu aldığımız bir şey ve İsveç hükümeti olarak kutsal kitapların yakılmasını desteklemiyoruz. İsveç'te, yasalara göre, ifade özgürlüğü kapsamında bunun yapılması yasal olarak kabul ediliyor. Ancak bunun yapılması bu eyleme taraf olduğumuz, desteklediğimiz ve doğru bulduğumuz anlamına gelmiyor'' ifadeleriyle cevap verdi.