40,2607$% 0.13
46,7252€% 0.08
4.320,96%0,56
7.017,00%0,27
27.981,00%0,27
4785497฿%1.69929
Uzmanlar uzun süredir İstanbul’da 7’nin üzerinde bir depremin beklendiğine dikkat çekiyor.
Bu konuda önemli açıklamalar yapan Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, katıldığı bir televizyon programında olası İstanbul depremine dair değerlendirmelerde bulundu.
Prof. Dr. Naci Görür, Adalar ve Kumburgaz fay hatlarının kırılma ihtimaline değinerek şu ifadeleri kullandı:
Adalar fayı en fazla 7, Kumburgaz fayı ise minimum 7.2 büyüklüğünde deprem üretiyor. İkisi birden kırılırsa ortalama 7.5 büyüklüğünde olacak ve yaklaşık 2 dakikaya yakın sürecek. Tek seferde kırılırsa bir dakikadan fazla sürer. Bütün simülasyonlar 7.5 üzerinde yapılıyor. Bu depremin aynı anda olup olmayacağı düşünülebilir. 1766 yılında önce Adalar daha sonra Kumburgaz fayı kırılmış. İstanbul 3 ay arayla 2 tane 7 büyüklüğünde depremden etkilenmiş.
Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki de İstanbul ve çevresinde büyük bir deprem olasılığına dikkat çekti.
Kuzey Anadolu Fayı’nın (KAF) uzun süredir kırılmayan kesimlerinde enerji biriktiğini söyleyen Moriwaki, önümüzdeki 15 yıl içinde İstanbul’da 7.5 büyüklüğünde bir deprem yaşanabileceğini belirtti.
Moriwaki, katıldığı bir YouTube programında şu açıklamalarda bulundu:
Kuzey Anadolu Fayı, dünyanın en büyük fay hatlarından biri. Endonezya’dan başlayıp Nepal, Afganistan, İran, Türkiye, Yunanistan ve İspanya’ya kadar uzanıyor. Türkiye’de meydana gelen en büyük depremler bu fay üzerinde gerçekleşti. Genellikle 7’nin üzerindeki depremler 200-250 yılda bir meydana gelir. Ancak bu süre tam olarak matematiksel bir hesapla belirlenemez. 15-20 yıl artı, eksi farkla bir hesaplama yapılabilir. Buna göre, önümüzdeki 15 yıl içinde İstanbul’da 7.5 büyüklüğünde bir deprem olabilir ve bu, Türkiye’nin en büyük depremlerinden biri olarak kayıtlara geçebilir.
Moriwaki’ye göre, İstanbul’un deprem tehlikesini belirleyen en önemli faktörlerden biri zemin yapısı. Avrupa Yakası’nda özellikle yumuşak zeminli bölgelerin büyük risk taşıdığını belirten uzman, şu ilçelere dikkat çekti:
Sıkıntılı olan yerler yumuşak zeminli alanlar. Özellikle Atatürk Havalimanı’ndan batıya doğru, deniz kenarındaki ilçeler daha fazla risk altında. Zeytinburnu, Ataköy, Küçükçekmece, Büyükçekmece ve özellikle Avcılar çok riskli. 1999 depreminde İstanbul genelinde büyük hasar olmamasına rağmen Avcılar’da çok sayıda bina çöktü. Bu, zemin yapısının depreme dayanıklı olmadığını gösteriyor.
Beşiktaş, Şişli ve İstinye gibi bölgelerin ise daha sağlam bir zemine sahip olduğu için riskin daha düşük olduğunu belirtti.
Anadolu Yakası’nda da bazı kıyı bölgelerinin tehlike altında olduğunu vurgulayan Moriwaki, özellikle Tuzla, Pendik ve Kartal’ın deniz kıyısındaki kesimlerinde riskin yüksek olduğunu ifade etti.
Moriwaki; Ataşehir ve Kadıköy gibi kuzeye doğru ilerleyen bölgelerde ise riskin daha düşük olduğunu kaydederek, “Tuzla’da fay hattı denize yakın geçiyor, bu nedenle kıyı kesimlerinde risk daha fazla. Pendik ve Kartal’ın deniz tarafı da benzer şekilde risk altında.” dedi.
Ece Gürel’in şüpheli ölümünde yeni detaylar: Bu iddialar olayın seyrini değiştirebilir