39,1120$% 0.03
44,1326€% -0.22
4.098,82%-0,77
6.683,00%-0,82
26.649,00%-0,82
4209948฿%-1.17396
İstanbul Barosu, Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınmasıyla başlayan protestolar sürecine dair kapsamla bir hak ihlalleri raporu yayımladı.
Baro, son bir ayı kapsayan raporunda şehirde 26’sı çocuk, 10’dan fazlası avukat olmak üzere toplamda 593 kişinin gözaltına alındığını, bunlardan en az 238’inin tutuklandığını bildirdi.
Baronun Avukat Hakları, Çocuk Hakları, İnsan Hakları ve Kadın Hakları Merkezleri’nin ortaklaşa hazırladığı rapora göre, gözaltı süreçlerinde orantısız güç kullanıldı, gözaltı süresi 4 günü buldu.
Nezarethane koşulları ayrı bir hak ihlali başlığı altında ele alındı.
Gözaltına alınan kişilerden 238’ine tutuklama, 83’üne ev hapsi, 37’sine yurt dışı çıkış yasağı getirildi.
Suçlamalar arasında “2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüşleri Kanunu’na muhalefet”, “Cumhurbaşkanına hakaret” ve sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek “suç işlemeye tahrik” bulunuyor.
Bu kapsamda 549 kişi hakkında 12 ceza davası açıldı; bu 12 dosyada tutuklu sanık kalmadı.
“Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasından ise 14 kişi hâlâ tutuklu.
Polisin ters kelepçe uygulamasını kan akışını engelleyecek derecede ve 7 saate kadar uyguladığı tespit edildi.
Kelepçeler özel makas yerine bıçak ve çakmakla açılınca yaralanmalar yaşandı.
Kadın Hakları Merkezine göre, gözaltına alınan 47 kadının çoğu, fiziksel şiddetin yanı sıra psikolojik baskıya da maruz kaldı.
Söz konusu raporda şu ifadeler yer aldı:
Kadınların bir kısmının yakalama anından itibaren cinsel tacize, cinsel saldırıya ve çıplak aramaya maruz bırakılmasının, gözaltı süreçlerindeki en ağır ihlallerden biri olarak tespit edildi.
Bazı kadınlar, herhangi bir özel alan sağlanmaksızın toplu veya aleni ortamlarda çıplak aramaya maruz bırakıldığını belirtti. Bir kadın, götürüldükleri ilçe emniyet müdürlüğünde 12 kadınla birlikte çıplak aramaya maruz bırakıldıklarını anlattı. Bir kadın, emniyet müdürlüğündeki depoya benzer bir yerde başka bir kadınla çıplak aramaya maruz bırakıldığını dile getirdi. Bir kadın, erkek bir polis tarafından yakalama esnasında cinsel tacize maruz bırakıldığını, maruz kaldığı cinsel şiddeti kadın bir polis memuru ile paylaştığında bunu ifadesinde söylememesi için uyarıldığını, işlemlerinin hızlı bitmesini istiyorsa bunu belirtmemesi gerektiğini söylediğini belirtti.
Kadınların çoğu, gözaltı aracında saatlerce bekletildiğini ve bu sırada su, yemek ve tuvalet ihtiyaçlarını karşılayamadıklarını beyan etti. Kadınlar, gözaltı sürecinde ped, tuvalet kâğıdı, iç çamaşırı ve sabun gibi temel hijyen malzemelerine erişemediklerini sıklıkla dile getirdi. Gözaltına alınanların haklarını savunmak amacıyla emniyetlerde, adliyelerde ve hapishanelerde yoğun mesai yapan kadın avukatların fotoğraflarının, rızaları dışında eskort sitelerinde paylaşıldığı tespit edildi.
Baroya kayıtlı 12 avukat, 19-29 Mart tarihlerindeki gösterilerde mesleki faaliyetleri esnasında gözaltına alındı.
Konya ve Bursa barolarına bağlı 2 avukat da aynı şekilde İstanbul’da gözaltına alındı.
Çocuk Hakları Merkezinin verilerine göre 12-15 yaş aralığındaki 3 çocuk dâhil 26 çocuk gözaltına alındı; bunlardan 20’si ters kelepçelendi, 12’si fiziksel şiddete maruz kaldı. 15 çocuğa yiyecek ve içecek sağlanmadı.
İstanbul’da bir polis, “Size borç bırakıyorum” diyerek canına kıymaya çalıştı