Kahramanmaraş merkezli yaşanan ve büyük yıkıma sebep olan depremler sonrası pek çok ülkeden arama kurtarma ekibi Türkiye'ye geldi. Arama kurtarma çalışmalarına katılan İsrailli ZAKA ekibi hakkında çarpıcı bir olay ortaya çıktı. Ynet ve The Jerusalem Post'un haberine göre Antakya'da yaşlı bir şahsın kendisine bu eseri verdiğini iddia eden ZAKA arama kurtarma kuvveti komutanı Binbaşı Haim Otmazgin, depremde yıkılan Antakya Sinagogu'nda saklanan iki asırlık Ester Kitabı parşömenlerini ülkesine götürdü.

Konuya ilişkin önce Türk Yahudi Toplumu'ndan, ardından da Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan açıklama geldi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın açıklaması şöyle:

'Depremlerde yıkılan Antakya Sinagogu'muzda bulunan tarihi Ester parşömeni, Türkiye Hahambaşılığı tarafından muhafaza ediliyor. En kısa zamanda eserin kendi mekanına kavuşması için diğer tüm hasar görmüş tescilli eserlerimizle birlikte Antakya Sinagogu'muzu da restore ederek Antakyalı vatandaşlarımızın ibadetine yeniden açacağız.'

Ynet ve The Jerusalem Post'un haberi:

Ynet ve The Jerusalem Post'un haberine göre Antakya'da yaşlı bir şahsın kendisine bu eseri verdiğini iddia eden ZAKA arama kurtarma kuvveti komutanı Binbaşı Haim Otmazgin, tarihi eseri gösterip, 'On yıllardır ZAKA gönüllüsüyüm, bu hayatımın en duygulandırıcı anlarından biriydi. Depremle neredeyse yerle yeksan olduktan sonra bile böylesine önemli bir tarihi belgeyi kurtarmaktan ve ve Antakya'daki Yahudi cemaatinin mirasının bozulmadan kalmasını sağlamaktan gerçekten onur duyuyorum.' ifadelerini kullandı.

Türk Yahudi Toplumu da açıklama yaptı:

Parşömenlerin İsrail'e götürüldüğü ortaya çıkınca sosyal medyada pek çok kişi olaya tepki gösterdi. Türk Yahudi Toplumu (Türkiye Hahambaşılığı Vakfı), tepkiler üzerine Twitter hesabı üzerinden açıklama yaparak 'İlgili Ester parşömeni İsrail'den teslim alınıp Hahambaşılığımızda muhafaza altındadır. Antakya sinagogumuzun tadili sonrası yuvasına dönecektir. Saygılarımızla.' ifadelerini kullandı.