Instagram'a getirilen erişim engeli, e-ticaret ve hizmet sektörlerinde faaliyet gösteren işletmeleri doğrudan etkiledi. Akademisyen Dr. Buğra Gökce'nin Twitter hesabında yaptığı açıklamaya göre, Instagram yasağının Türkiye ekonomisine haftalık zararı 396 milyon dolara ulaşabilir. Bu miktarın, Türkiye'nin savunma sanayisinde önemli ihracatlar gerçekleştiren TUSAŞ, Aselsan ve Roketsan'ın yıllık gelirlerinden daha fazla olduğunu belirten Gökce, yasağın yaz sezonunda uygulanmasının, özellikle turizm, otelcilik, lokanta ve restoran sektörlerini olumsuz etkilediğini belirtti. Dr. Gökce, yasağın sadece ekonomik değil, Türkiye'nin uluslararası itibarına da zarar verdiğini ifade ederek, "Kamu keyfi kararlarla değil, akılcı ve bilimsel yaklaşımlarla yönetilirse Türkiye kazanır" dedi.

Dr. Gökce'nin Twitter hesabından konuya ilişkin yaptığı değerlendirme şu şekilde:

"Instagram yasağı, haftalık zarar 396 milyon dolara ulaşabilir. TUSAŞ’ın 1 yılda yaptığı ihracattan fazla para kaybedebiliriz.

Instagram yasağı küçük işletmeleri, turizm ve lokantacılık sektörünü vuruyor!

Türkiye’de e-ticaret yapan 559 bin 412 işletme var. Bu işletmelerin %76’sı şahıs işletmesi, %21’i limited şirket ve %3’ü anonim şirket. 

OVP sonrası emekli ve asgari ücret zam tahminleri belli oldu: Uzman isim net rakam verdi OVP sonrası emekli ve asgari ücret zam tahminleri belli oldu: Uzman isim net rakam verdi

2024 yılında e-ticaret hacminin 3,4 milyar TL olması bekleniyor-du.

Instagram’ın kapalı olmasının haftalık maliyeti 13,3 milyar liraya çıkabilir. Haftalık e-ticaret hacmi de daralmış durumda.

Ölçeği anlamak açısından, 2023 yılında Aselsan 108, Roketsan 161, TUSAŞ 337 milyon dolar değerinde ihracat yaptı. Sadece Instagram yasağı nedeniyle 1 haftada ekonomimizin uğradığı zarar 396 milyon dolara ulaşabilir.

Instagram yasağı sadece e-ticareti etkilemiyor. Turizm, otelcilik, lokanta ve restaurantlar başta olmak üzere hizmet sektörü de müşterilere ulaşmakta zorlanıyor. Yasağın yaz sezonunda uygulanması işletmeleri etkiliyor.

Yasaklarla sorunlar çözülemez. Instagramın yasaklanmasının ağır bedelini 85 milyon ödüyor. Türkiye’nin de dünyada itibarı zedeleniyor. Kamu keyfi kararlarla değil akılcı, bilimsel ve gerçekçi kararlarla yönetilirse Türkiye kazanır."

Instagram'a Erişim Engeli

2 Ağustos 2024 tarihinde, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından Instagram'a getirilen erişim engeli, Türkiye'de geniş yankı uyandırdı. Resmi olarak açıklanmayan nedenler arasında, Hamas'ın önemli isimlerinden İsmail Heniyye'nin ölümü üzerine yapılan taziye mesajlarının Instagram tarafından sansürlenmesi yer alıyor. Bu sansür iddiaları, Türk yetkililer tarafından eleştirilmiş ve sosyal medya platformuna erişim engeli uygulanmıştır.

Bu engelleme, sosyal medya üzerindeki denetimlerin sıkılaştırılması konusunda uluslararası basında geniş yankı buldu. Türkiye'de daha önce de benzer sosyal medya platformlarına erişim kısıtlamaları yaşanmıştı, ancak bu seferki engelin ne kadar süreceği veya kaldırılacağı konusunda belirsizlik devam ediyor​.

Editör: Nigar Topcu