HKP avukatları, İsmailağa cemaatine bağlı Hiranur Vakfı kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel'in, kızı H.K.G'yi altı yaşındayken tarikat üyesi Kadir İstekli'yle dini nikahla 'evlendirmesi' ve çocuğun yıllarca cinsel istismara maruz bırakılması olayının ardından harekete geçti. HKP avukatları, Hiranur Vakfı'nın kapatılması için bugün Taksim Gümüşsuyu'nda bulunan Vakıflar Genel Müdürlüğü 1'inci Bölge Müdürlüğü'ne başvuruda bulundu.

DEVRİM KANUNU VE MEDENİ KANUN HATIRLATMASI

Dilekçede şunlar kaydedildi:

-Tekke ve Zaviyelerle Türbelerin Seddine ve Türbedarlıklar ile Bir Takım Unvanların Men ve İlgasına Dair Kanun halen yürürlüktedir. Bu kanun gereğince dini bir vakıf kurulması yasal olmadığı gibi yasaktır. Söz konusu vakfın kuruluşuna onay veren adli ve idari organlar da suç işlemişlerdir.

-Türk Medeni Kanunu'nun 101. maddesi 'Cumhuriyetin Anayasa ile belirlenen niteliklerine ve Anayasanın temel ilkelerine, hukuka, ahlaka, millî birliğe ve millî menfaatlere aykırı veya belli bir ırk ya da cemaat mensuplarını desteklemek amacıyla vakıf kurulamaz' ifadelerine yer vermiştir. Kendi kızını 6 yaşından itibaren cinsel istismara maruz bıraktıran bir kişinin kurucusu olduğu vakfın çocuklarla temas kurabilme olanağına sahip olması cumhuriyetin tüm niteliklerine aykırıdır. Kaldı ki vakfın herhangi bir cemaat mensubunu desteklemek amacıyla kurulamayacağı da Türk Medeni Kanunu'nun emridir.

-Cinsel istismar şüphelisi olan baba Yusuf Ziya Gümüşel'in kurduğu ve yönettiği Hiranur Vakfı'nın Sancaktepe'deki külliyesindeyse 'eğitimler' devam etmektedir. Ülkemizin geleceği olan küçücük çocuklar muhtemel sapıkların ellerinde ortaçağcı fikirlerle zehirlenmektedir. Bu nedenle tüm ortaçağcı vakıflar ve cemaatler kapatılmalıdır. İşbu dilekçemizde Hiranur Vakfı'nın kapatılması için yasal başvuru yapma yetkisi ve göreviniz olduğunu hatırlatıyor talep ediyoruz.

'YETTİ ARTIK! ÇEKİN ELİNİZİ ÇOCUKLARIN ÜZERİNDEN'

Başvurunun ardından müdürlük önünde bir araya gelen HKP'liler, 'Cemaatler, tarikatlar ve ortaçağcı vakıflar kapatılsın' yazılı pankart açtı.

HKP'liler adına basın açıklamasını HKP İstanbul İl Başkanı Av. Pınar Akbina gerçekleştirdi. Akbina, şu ifadelere yer verdi:

'Hiranur Vakfı önderi Yusuf Ziya Gümüşel kızını alarak 29 yaşındaki bir sapığa vermiştir. Bu savcılık ve mahkeme kayıtlarıyla sabittir. Artık tiksiniyoruz. Uykularımız kaçıyor. Yetti artık. Halkın Kurtuluş Partisi olarak bugün buraya Hiranur Vakfı ve tüm ortaçağcı-gerici tarikatların, cemaatlerin kapatılması için dilekçe vermeye geldik. Yetti artık, çekin elinizi çocukların üzerinden. Yetti artık, çekin elinizi kadınların üzerinden. Yetti artık, çekin elinizi masum hayvanların üzerinden. Bunun hesabını sormaya devam edeceğiz. Tüm bu ortaçağcı-gerici vakıflar, tarikatlar ve cemaatler kapatılıncaya kadar mücadeleye devam edeceğiz.'

ÖZEL GÜVENLİKTEN MÜDAHALE

HKP İl Başkanı Pınar Akbina açıklama yaptığı sırada özel güvenlik müdahale etmeye çalıştı. Engelleme girişimine karşı Akbina, 'Çocuk katillerine engel olun, çocuk tecavüzcülerine engel olun. Bize engel olamazsınız. Artık yeter. Bir an önce bu vakıflar kapatılmalı' dedi.