CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ve Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal bugün 11. kez bir araya gelecek. Toplantıda, adayı belirlemeye dönük müzakerelerin yanı sıra, 30 Ocak'ta kamuoyuna açıklanacak olan 'temel politikalar' metni ile Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme geçiş sürecinin temel ilkeleriyle ilgili çalışmaya da son noktanın konması hedefleniyor.

KRİTİK TOPLANTI ÖNCESİ ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

DP Genel Başkanı Gültekin Uysal'dan Altılı Masa'nın kritik toplantısı öncesi önemli mesajlar geldi. T24 yazarı Gökçer Tahincioğlu Gültekin Uysal ile görüşmesinin detaylarını köşesinde aktardı.

İŞTE ALTILI MASA TOPLANTISI ÖNCESİ GÜLTEKİN UYSAL'IN AÇIKLAMALARI

Demokrat Parti'ye ait tarihi Celal Bayar Köşkü'ndeki görüşmede doğal olarak gündem Altılı Masa'nın adayının kimin olacağına odaklandı? Uysal, masaya getirecekleri ismi ya da adayın kim olabileceğini elbette söylemedi ancak aday belirleme yöntemi ve olasılıklar konusunda ipuçları verdi. Adaylık konusunda yanıtı merakla beklenen sorulardan biri Altılı Masa'nın ismi nasıl belirleyeceği…

Uysal, önemli bir noktanın altını çizerek, 'Büyük sorumluluğumuz var ve bunun farkındayız' dedi. Ardından, bütün tartışmaların sonunda Altılı Masa'nın adayının yine oybirliğiyle belirleneceğine, müzakerelerin, itirazların, tartışmaların doğal olduğuna ve olması gerektiğine işaret etti. Ancak bu oybirliği nasıl sağlanacak, isimler masaya yatırıldıktan sonra oylanacak mı? Uysal, bu soruya net bir yanıt verdi: 'Öyle el kaldırarak, tek tek oylayarak değil. İstişareden sonra mutabakat sağlanır.'

Uysal, isim vermeden Ekmeleddin İhsanoğlu'nun aday gösterildiği cumhurbaşkanlığı seçimine atıf yaparak, siyasi ortamın da mevcut anayasaya göre cumhurbaşkanın yetkilerinin de çok farklı olduğuna dikkati çekti. Sembolik bir cumhurbaşkanı değil, siyasi bir programı uygulayacak cumhurbaşkanının seçileceğini söyledi. Tam bu noktada, Altılı Masa'daki genel başkanlardan birinin aday gösterilmesinin, bu nedenle işin doğasına uygun olduğunu vurguladı. Sözleri, öncelikli tercihinin masadan bir ismin aday gösterilmesi olduğunu ortaya koyar nitelikteydi.

KEMAL KILIÇDAROĞLU'NUN ADAYLIĞI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun olası adaylığını da sorduk Uysal'a. 'Ana muhalefet partisinin genel başkanı, elbette aday olma potansiyeli taşır. Bu çok doğal' yanıtını verdi. Kılıçdaroğlu ve adaylığına yönelik yapısal bir itirazının olmayacağını, iddiasını haklı gördüğünü gösteren ifadeler kullandı. Uysal, artık seçim takvimi açıklanmadan Altılı Masa'nın adayını belirlemesi gerektiğini düşünüyor. Diğer liderlerin de aynı kanıyı taşıdığına işaret ediyor. Ancak yarın yapılacak ve ilk kez aday ismi konuşulacak toplantıdan bir karar çıkmayacağını belirtmeyi de ihmal etmedi. Adayın ne zaman açıklanacağını ısrarla sorduğumuzda ise Şubat ayına işaret etti.

MASA DAĞILABİLİR Mİ?

'Peki, sürecin uzaması, olası bir krize işaret eder mi, masadan birden fazla aday çıkar mı, masa dağılabilir mi?' Uysal, tüm bu sorulara Altılı Masa açısından umutlu yanıtlar verdi. Birden fazla aday çıkmayacağını, masanın dağılacağını akıllarına hiç getirmediklerini, makul sürede adayın belirleneceğini söyledi.

ANAYASAYA GÖRE ADAY OLAMAZ İTİRAZ EDECEĞİZ

Uysal'a, Cumhur İttifakı'nın seçim tarihini 14 Mayıs olarak belirlemesini ve bu konuda Altılı Masa'ya yöneltilen eleştirileri de sorduk.

'Biz erken seçim istediğimizde söylemediklerini bırakmayanlar, şimdi uzlaşıp Meclis'ten karar çıkartmayı istiyor. Meclis bu kararı almadığında tek yol var, Cumhurbaşkanı'nın karar alması. O karar alınınca da seçim istedikleri tarihte yapılır' yanıtını verdi. Bunun üzerine, Meclis'in değil, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu kararı alması halinde üçüncü kez aday olduğu tartışmasının başlayacağını, muhalefetin bu konuda sessiz kalmakla eleştirildiğini anımsatarak, itirazlarının olup olmayacağı sorusunu yönelttik. Yanıtı netti: 'Anayasa'ya göre aday olamaz. Bu konuda yapılacak iki şey var. Birincisi bunu topluma anlatmak, ikincisi de adaylığına itiraz ederek, bu itirazın haklılığını yüksek sesle söylemek. Bunların hepsini yapacağız. Topluma anlatacağız ve itiraz edeceğiz.'