İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, 'Altılı Masa'nın millet iradesini kararlarını yansıtma kabiliyetini yitirmesini' gerekçe göstererek Millet İttifakı'ndan ayrıldıklarını açıklamıştı. Akşener, süreç boyunca CHP lideri Kemal Kılıöçdaroğlu yerine 'kazanacak aday' vurgusuyla Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu'nu işaret etti.

Gazeteci Cüneyt Özdemir, İYİ Parti lideri Meral Akşener'in masadan ayrılma sürecini değerlendirirken seçim sürecine dair öngörülerini de kamuoyuyla paylaştı.

Özdemir'in sosyal medya hesabı Twitter üzerinden yaptığı açıklama şöyle:

'DAKİKA DAKİKAT ALTILI MASANIN ÇÖKÜŞÜ CANLI YAYINLANDI!!! Şu ana kadar yaşananlara soğuk kanlı bir şekilde özetlemeye çalışalım. Akşener 6'lı masayı devirdi ama bunu tek başına yapmadı. Bir anlamda köşeye sıkıştırıldı. Bunu biraz açalım isterseniz.

Meral Akşener'in 'seçilecek aday' istemesi yeni değil. Aylardır bunu söylüyordu. Bütün İyi Parti zaten bangır bangır bunu söylüyordu. 6'lı masa görmezden geldi, CHP duymaza yattı. Ama 'seçilecek aday' vurgusu Akşener'in çok uzun süredir söylemindeydi.

Anlıyoruz ki son 6'lı masa toplantısında Kılıçdaroğlu bunda diretmiş. Meral hanımın bütün önerilerine karşı durmuş ve hatta 'gerekirse 5'li imza atarız' demiş. (bu kulis bilgisine henüz yalanlama yok) Ve ipler bugün değil dün toplantıda kopmuş. Gelelim Akşener'in açıklamasına.

Açıklama net ama gereksiz sertti. Aynı cümleler daha yapıcı bir üslupla kurulabilirdi ama bir meydan okumaya dönüştü. (Zaten Akşener'e yönelik 'masayı yıktı' söylemi de buradan doğdu) İKi CHP'li BBB'nını aday göstererek mikrofonu yere bırakması işleri daha da karıştırdı.

Akşener'in 'seçilecek aday' üzerinden İmamoğlu ve Yavaş'ı aday olun diye meydana davet etmesi iki başkanı da zora soktu. Düne kadar 'istemem yan cebime koy' aday adaylarını bir açıklama yapmaya mecbur bıraktı. (Henüz yapmadılar ama yapmak zorundalar, muhtemelen bu gece)

Bu arada CHP Genel Merkezi de boş durmuyordu. Kimi kendilerine yakın gazetecilere '11 Belediye Başkanı Kılıçdaroğlu'nun arkasında duracak' diye fısıldadılar. Sosyal medya CHP söylemine döndü. 'İyi Parti'den büyük kopuşlar var' söylemi devreye sokuldu. Ama CHP'liler de şoktaydı

İyi Partinin toplandığı sırada Kılıçdaroğlu'nun da simgesel olarak fotoğraf stüdyosuna gittiğini de unutmayalım. Sonuçta masa devrildi. Bunun en büyük nedeni odadaki Fili konuşmayı son ana kadar ertelemeleriydi. O filin adı 'aday kim olacak?' sorusuydu.

Aylardır 'aday kim olacak' sorusunu 6'lı masa hep 'önemli değil' diyerek ertelediler, nerede ise kamuoyundan kaçırdılar. Hepimiz gördük ki bu gerçekten 6'lı masayı devirecek kadar ciddi ve önemli bir soruymuş. ( Bunu Ağustos ayında ortaya attığımda yediğim linçi unutmadım!!)

Çarşı şu anda çok karıştı. O kadar çok soru var ki cevapsız ortada duran. Bütün bu olaylar yaşanırken bugün Erdoğan Deprem ile mücadele planında yeni adımlar açıklıyordu. 44 bin ölümüz var, milyonlarca vatandaş evsiz, seçimin akibeti ortada ve muhalefette büyük bir kaos var.

İmamoğlu ya da Yavaş bu saatten sonra Kılıçdaroğlu'na rağmen aday olur mu? Hiç sanmam. Yine de bu bir kırılma anı. (Sonunu düşünen kahraman olmaz, olacaksa da şimdi tam zamanı! ) İyi Parti'nin işi çok zor. 2 ay içinde masadan neden kalktıklarını anlatmaları çok zor!

Bırakın zamanı İyi partiye bütün medyanın kapıları kapanır. Hükümet medyası zaten görmüyordu , Muhalif medya da muhtemelen Kılıçdaroğlu'nun yanında duracaktır. Bir de buna seçim vaadlerini ekleyin. Şu anda öfke Akşener'e yönelmiş durumda. Kılıçdaroğlu'na soru soran yok!

(Bundan sonrası benim tahminim.) Bence 6'lı masa bozulsa da yerini 5'li masa hattta Tip, TKP ve diğer partilerle ( Kılıçdaroğlu'nun son açıklamasındaki Halil İbrahim sofrası meteforu ile) masadaki partilerin oyu artmasa da sayısı artar.HDP aday çıkartmaz 'Yürü Bay Kemal' der.

Bu yaşananların tek kazananı (şimdilik) cumhur ittifakı. Uzun dönemde İyi Parti'yi kendi saflarına çekmeye çalışırlar mı? Yüzde yüz. İyi parti şimdilik gitmez, giderse biter ama gün ola hayrola... Moral üstünlük Cumhur ittifakına geçti. (Deprem vaadlerinin de etkisi büyük.)

Bu çıkışın Akşener ve İyi Partiye maliyeti çok olacak. Mesela Belediyelerdeki ekosistem çöktü. İyi partililer ne ne olacak? (diğer konulara girmiyorum) Seçimde 40 şehirde ortak aday çıkacaktı. D'hondt sistemi bunu gerektiriyordu. Parlemento çokluğu ele geçirmek tehlikede!!

Söyleyecek çok şey var ama bein bugün sabah saatlerinde siyasette bir satranç oynanıyor diye yayına başladım. Yayının bitişinde tavla hatta dama oyunu ile karşı karşıya buldum kendimi. Taktik maktik yok şu anda muhalefette. Sorulacak çok soru var. Cevabını kimseninbilmediği...

Son olarak Muhalefette moraller bozuk. Siyaset tarhine geçecek bir kırılma ile karşı karşıyayız. Kemal Derviş'in İsmail Cem'i, Mehmet Ağar'ın Erkan Mumcu'yu bırakması gibi bir kırılma. Altılı masanın canlı yayında çöküşüne bakın daha çok şey var!!'