Sağlık haberleri

Bal yemenin faydaları neler? Her gün kaç kaşık bal yenmeli?

Doğanın besleyicisi ve tatlandırıcısı olan balın faydaları say say bitmiyor. Sizler için balın faydalarını ve çeşitlerini araştırdık. Bal yemenin faydaları neler? İşte detaylar...

Abone Ol

Arıların mucizevi bir ürünü olarak karşımıza çıkan bal hakkında açıklamalarda bulunan Dr. Muammer Yıldız, “Metal kaşık balın kimyasını etkileyebiliyor. Baldaki moleküllerin yok olmasına veya farklı bir tepkimeye girmesine sebep oluyor. Bu sebeple kolay temizlenebilen kolay kolay bakteri barındırmayan şimşir gibi ağaç türlerinden ahşap kap ve kaşık kullanılmasını öneriyoruz. Ayrıca şimşir ağacı işlenirken kimyasal bir işleme girmeyip Anadolu’nun kaşık ustaları tarafından elde oyularak yapılmakta olduğundan daha sağlıklıdır” dedi. BALIN EN BÜYÜK DÜŞMANI SU Balın saklanması ve uzun süre bozulmadan korunması için de önemli bilgiler veren Fitoterapi Uzmanı Dr. Muammer Yıldız şunları söyledi; Bal, uzun ömürlü bir gıdadır. Balın ömrü bin yıl olarak biliniyor hatta Bazı kaynaklar 5000 yıllık Mısır mumyalarının açılması sırasında mumyanın bozulmaması için kullanılan balın hala yenebilecek kıvamda olduğunu yazmaktadır. Oradaki balın mumyalanmış ve belirli geometrik hesaplar ile yaşam alanı oluşturulmuş mezar ve piramitlerin etkisi ile 5000 yıl kalabilmiştir. Bal ömrünün en büyük düşmanı su olduğu için bala ıslak kaşık değdirmeden tahta kaşık ile tüketilmeli, güneş ışınlarından, havadan koruyarak saklanmalıdır.

çeriğindeki besin kaynağı açısından zengin olmasa da bal, vücut için oldukça faydalı bir gıdadır. Antioksidan barındıran bal kalp sağlığı riskine karşı etkili bir besindir. Bunun yanından gribal enfeksiyonlarda, soğuk algınlığında kullanılır. Balın vücuda faydaları şu şekilde sıralanabilir: Vücudu iltihaptan korur Bal, içerdiği antioksidan sayesinde vücudu iltihaptan korur. Vücutta oluşan iltihap, kanser, kalp sağlığı, otoimmün bozukluklara sebep olarak çeşitli hastalıkları beraberinde getirebilir. Antimikrobiyal etkisinden dolayı yaraların iyileşmesini hızlandırarak mide şikayetlerinin azalmasına da katkıda bulunur. Öksürüğü önler Bal, antibakteriyel ve antienflamatuar içermesinden dolayı öksürüğü bastırarak boğazın yumuşamasında etkili olur. Özellikle üst solunum enfeksiyonu yaşayan kişiler bal tüketimi sayesinde öksürüğü önleyebilmektedir. Bal çeşitleri arasında yer alan okaliptüs, narenciye balları akut gece öksürüğünü önleyici niteliği bulunur. Hafızayı güçlendirir Antioksidanlar, besinlerde yer alarak vücudu iltihaplanmaya karşı korur ve bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur. Bal, beyin fonksiyonlarını korumaya ve iyileştirmeye yarayan pinocembrin adı verilen antioksidan içerir. Böylelikle hafıza bozukluklarını önler Gastrointestinal hastalıkları hafifletir Bal, gastrointestinal hastalıkların etkisini hafifleyerek ishal gibi durumların önlenmesine yardımcı olur. Bunun yanında bal, oral rehidrasyon tedavisinin de bir parçası olarak görülür.

iltte oluşan lekelere bal sürdüğünüz zaman 1 hafta içinde büyük bir gelişme görebilirsiniz. Bu süre sonunda cildiniz daha parlak ve temiz bir görünüme kavuşur. Ayrıca nem oranı da artar. Balın faydaları cilde de pozitif etkiler bırakmaktadır. Haftada 1 kere cilde yüz maskesi uygulandığı zaman gözle görülür biçimde fark sağlanır. 1 tatlı kaşığı bal, şeker ve limon suyu karıştırılarak maske elde edilir. Karışımı yumuşak şekilde cilde sürüp 20 dakika bekletmek gerekir. Daha sonra ılık su ile temizlenir. Balın saça birçok faydası vardır. Yapısındaki nemlendirici özellik saça sağlık verir ve kırılmalara karşı korur. Kepeklenmeyi önler ve hacmini arttırır. Saçın dökülmesini önler ve daha hızlı uzamasını destekler. Banyonun sonlarına doğru hafif su ile birlikte saçlara uygulanması ve sonrasında durulanması büyük fark yaratır. Haftada bir uygulanacak saç bakım maskesi ile saç görünümü önemli derecede iyileşir. Yumurta sarısını çırptıktan sonra 2 çorba kaşığı zeytinyağı ve 1 tatlı kaşığı organik bal ekleyip oluşan karışımı saçta 30 dakika bekletince iyi bir sonuç elde edilir.

Bal bedene güç ve enerji verdiği için cinsellikteki performansı olumlu yönde etkiler. Cinsel birlikteliklerin daha uzun sürmesini destekler. Saf balın afrodizyak etkisi yoktur; ancak Malezya Balı isimli özel bir türde bu etki görülür. Balın beyne faydaları da bulunmaktadır. Bal içerisindeki kalsiyum sayesinde beynin daha verimli çalışmasına yardımcı olur ve hafızayı güçlendirir. Şifalı besin balın gözün görme gücüne de olumlu etkisi vardır. Nar suyu ile karıştırıldıktan sonra göze sürme gibi çekilmesi sonucunda daha keskin ve iyi görmek mümkün olur. Zencefilli balın faydaları özellikle solunum yollarını olumlu yönde etkiler. Astıma karşı etkilidir. Balın mideye etkisi olumlu yöndedir ve sindirimi kolaylaştırır. Her gün tarçın ve bal karışımı tüketmek diyet yapmak isteyenler için pratik ve sağlıklı bir yöntemdir. Karışım metabolizmayı hızlandırır ve şeker isteğini azaltır. Antibiyotik yerine kullanılan karışım bağışıklık sistemini de düzenler. Balın faydaları Saraçoğlu tarafından da vücut direncini artırma konusu çerçevesinde incelenmiştir. İbrahim Saraçoğlu 3 gün süresince sabah, öğle ve akşam yenecek 1 kaşık balın hastalıklara karşı koruma kalkanı oluşturacağını söylemektedir. Gün boyunca bal dışında su, kızarmış doğal ekmek atıştırılmasını önermektedir.

Balın Kalorisi ve Besin Değeri Nedir? Tam bir antioksidan özelliği gösteren mucize ürün balın besin değeri yüksektir ve bu yönü balın özellikleri arasında önemli bir konumdadır. Balın 100 gramında 304 kalori bulunur. Bir tatlı kaşığı balın protein değeri de ortalamaya göre yüksek olarak görülebilir. Balın besin değeri içinde yer alanlara bakıldığında karbonhidrat oranının fazla olduğu dikkat çeker. 100 gram balda 82 g karbonhidrat vardır. Yanı sıra 0.3 g protein, 6 mg kalsiyum, 2 mg magnezyum, 4 mg sodyum ve 52 mg potasyum içerir. Ayrıca 100 gramında 0,5 mg C vitamini bulunur. Bu da bal tüketenlerin vücut gelişimine ve enerjisine katkı sağlar.

Balın Çeşitleri Nelerdir? Tam bir bereket kaynağı olan balın dünya çapında birçok farklı türü bulunmaktadır. Balın özellikleri düşünüldüğü zaman çeşitlerine göre farklı yönleri görülür. Başlıca bazı türleri kolay bulunmaları ve popülerlikleri ile ön plana çıkar. Bunlardan biri olan çam balı ağaçlardan elde edilmesi ile fark yaratır ve Akdeniz, Ege civarlarında sık görülür. En iyi bal türü sorusuna genellikle Anzer balı şeklinde cevap verilir. Rize bölgesindeki çiçeklerin polenlerinden üretilen bal, tadı ile dikkat çeker ve birçok hastalığı tedavi eder. Vitamini bol olan kestane balı da önemli bir çeşittir. Meyvelerin C vitaminini bünyesinde barındıran narenciye balı meyvemsi tadı ile dikkat çeker. Tüm bal çeşitleri sağlıklıdır ama en çok kekik balı sindirim sistemine olumlu etki yapar. Yayla çiçeği balı ise en sık görülen ve günlük hayatta en fazla tüketilen bal türüdür. Sinir sistemini güçlendirir.