Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremlerin vurduğu illerdeki sağlık durumuna ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Koca, salgın hastalık durumunun düzenli olarak kontrol edildiğini belirterek 'Sağlık sistemimiz her yaralıya ulaşacak acil durum reaksiyonunu gösterebildi' dedi.

Toplu alanların dezenfekte edilmesi, kemirgen ve haşerelere karşı ilaçlanmasına ilişkin çalışmaların aralıksız sürdüğünü aktaran Koca, suların analizinin de düzenli olarak yapıldığını ve yeni bir açıklamaya kadar şebeke suyunun içme ve diş fırçalamada kullanılmaması gerektiğini söyledi.

Bakan Koca'nın açıklamaları şu şekilde:

'İçme ve diş fırçalama için ambalajlı sular tercih edilmelidir'

Bu tür afetlerden sonra bilinen en riskli şey hijyenin bozulması ile Salgın riskinin oluşmasıdır. Suları düzenli olarak klorluyoruz. Depremin ilk günlerinde mobil laboratuvarlarımızı Deprem bölgesinde çalıştırmaya başladık. Sularımız klorladık. Hatay ilimizin Antakya ve Defne ilçeleri dışında şebeke suyu verilmektedir. Sağlanamayan yerlerde ise tankerlere su verilmektedir. Belediyelerde sistemsel olarak klorlama yapmaktadır. Su kalitesinde afet nedeniyle uygunsuzluk yaşanabilir. Valilik ya da kaymakamlıkların 'musluk suyu içilebilir' duyurusuna kadar, içme ve diş fırçalama için ambalajlı sular tercih edilmelidir. Çadır kenetlerde içme suyu paketli olarak dağıtılmakta, tanker suyu da klorlanmaktadır.

'1 suçiçeği vakası'

Bölgede bulaşıcı hastalık var mı diye düzenli kontrol edilmektedir. Bugüne kadar herhangi bir bulaşıcı hastalık salgını saptanmamıştır. Kahramanmaraş ilimizde 1 suçiçeği vakası bulunmakta izole edilmektedir. Rota virüs nedeniyle hastanede az bir hastamız bulunmaktadır. Bulaşıcı sarılık bugüne kadar saptanmamıştır. Kişisel hijyen, bit ve uyuz için broşürler hazırlanmıştır. Bebek ve anne takibi, yenidoğan aşı takibi yapılmaktadır. Millet de devlet de buradadır. Birlikte uyandığımız afet sabahını hep birlikte saracağız. Her bir vatandaşımız iyileşene kadar tüm imkanlarımız ile burada olacağız.