Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde yaklaşık 10 saat arayla meydana gelen, başta Hatay olmak üzere Gaziantep, Osmaniye, Malatya, Adıyaman, Adana, Kilis, Diyarbakır, Elazığ ve Şanlıurfa'da yıkıma neden olan iki büyük depremin ardından Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesinin TBMM gündemine iki kritik değişiklikle geleceği iddia edildi.

Yaşanan gelişmeler sonrası geçtiğimiz hafta toplanması beklenen TBMM Genel Kurulu milletvekillerinin deprem bölgesinde olması sebebiyle tüm partilerin ortak kararı ile 28 Şubat Salı günü toplanacak. TBMM Genel Kurulu'nun öncelikli olarak Emeklilikte Yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesini görüşmesi bekleniyor.

EYT''de değişiklik olabilir

Yürürlülük maddeleriyle dört maddeden oluşan EYT yasası komisyonda değiştirilmeden kabul edilmişti. Ancak Genel Kurul'da bazı değişikliklerin olabileceği noktasında beklentiler de bulunuyor.

Sabah Gazetesi'nden Faruk Erdem'in haberine göre, iki kritik değişiklikten biri olan EYT'li SSK'lılar için kademeli prim şartının 5 bin güne indirilmesi geliyor.

Daha önce komisyondan geçen EYT düzenlemesinde ise, 'mevzuata' göre emeklilik şartı getirilmişti.

Yaş şartı değişecek mi?

Yine Genel Kurul'a gelecek EYT düzenlemesinde kısmi emeklilik için de yaş şartının 8 Eylül 1999 öncesinde olduğu gibi kadınlarda 50 erkeklerde 55 olması isteniyor.

Daha önce yapılan açıklamada 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olanlar, yaş şartına bakılmadan prim günü ve sigortalılık süresini doldurduklarında emeklilik hakkı kazanacaktı.

Öte yandan EYT'liyken depremde hayatını kaybedenlerin ailelerine de bu hakkı aileleri tarafından kullanılabilecek.

EYT'de yasalara göre, emeklilik işlemlerinin başlatıldığı aydan sonraki ay başından itibaren maaş hesabı yapılacağı belirtiliyor. Bu durumda Mart ayında yapılacak bir başvuru sonunda ilk maaşlar 1 Nisan'dan itibaren hesaplanacak.