Depremde ağır hasar alan Hatay'ın Kırıkhan'da incelemelerde bulunan ve önemli açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP lideri Devlet Bahçeli daha sonra Samandağ'a geçti. İncelemelerde bulunan iki lider açıklamalarda bulunuyor...

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları;

Ülke olarak 6 Şubat tarihinde yaşadığımız daha sonrasında da binlerce sarsıntıyla devam eden depremler için sizlere geçmiş olsun diyorum. Depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum.

Pisti zarar gören Hatay Havalimanı'nın uçuşa kapanması, yolların zarar görmesi ilave sorunlar olarak karışımıza çıktı. Buna rağmen devlet ve millet olarak Hatay'a ve tüm deprem bölgesine ulaşmak için canla başla hareket ettik.

AFAD'dan madencilerimize, belediyelerden STK'lara kadar dünyada eşi ve benzeri görülmemiş bir arama kurtarma sayısı olan 35 bine ulaştık.

Depremde yıkılan her yerleşim yerini 3'er 5'er belediyemize adeta zimmetleyerek onların altyapılarını değerlendirdik.

Tüm çabalara rağmen ilk günlerde vaktinde yetişemediğimiz yerler oldu. Devletin ve milletin tüm imkanlarının seferber edildiğinden şüphe edilmesin. İlgili tüm kurumların personelini depremzedelerimiz için harekete geçirdik. Yarım milyon insanımız depremzedelerin yardımına koştu.

Can kaybı 48 bini buldu

Vefat sayısının 48 bini bulduğu, yaralıların 115 bini aştığı böyle bir felaket karşısında Türkiye'den daha hızlı refleks verebilecek bir ülke yoktur.

Kalıcı barınma merkezlerinin acil gıda ve giyim ihtiyaçlarının temini için gerekli mekanizma kuruldu ve işler hale getirildi.

Biz bu arada kalıcı konutların inşası için hemen kolları sıvadık. Yer tespiti yapılan ve zemin çalışmaları biten yerlerde hemen çalışmalara başladık. 650 bin konut ihtiyacımız olduğunu gördük.

Hatay ve ilçeleri önceliklerin en başında yer alacaktır

Samandağ'da inşa edeceğimiz konut sayısı 17 bin 331'dir. Geçmişte bu konuda yaşadığımız zorlukların bir daha tekerrür etmemesi için gerekli adımları ilk fırsatta atacağız. Hatay ve ilçeleri önceliklerin en başında yer alacaktır.

'Talimatı vereceğim'

Türkiye, 6 Şubat depremlerinin altından alnının akıyla çıkmıştır. Yaşadığımız felaketin yaralarını sardık, yönümüzü ortak geleceğimize döndük. İlk asrını geride bıraktığımız Türkiye Cumhuriyeti devletinin bize sunduğu güven, huzur çatısına daha fazla sahip çıkmalıyız. Karaçay Barajı'nın tamamlanması ile ilgili talimatı vereceğim.

Bahçeli: 'Felaket çok büyüktür, bunu görmezden gelemeyiz'

Samandağ'da açıklamalarda bulunan MHP lideri Devlet Bahçeli açıklamasında, 'Ülkemizin yönetimi sayın cumhurbaşkanı her türlü felaketi ortadan kaldırmak için gayret göstermektedir. Devletin her kademesinde yönetimde bulunan insanlara, Mehmetçikle bu felaketin aşılmasında gayret göstermektedir. Bu felaket çok büyüktür, bunu görmezden gelemeyiz. Ancak bu acının çok da güzel işaretleri bulunmaktadır. Birlik beraberliğinin korunmasıdır. İnşallah çok daha güçlü olacaktır. Yaralılarımıza Allahtan şifa diliyorum' ifadelerini kullandı.

İki lider Defne'de sahra hastanesini ziyaret etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP lideri Devlet Bahçeli Hatay'ın Samandağ ilçesinden Defne ilçesinde bulunan Sahra hastanesini ziyaret etti. Burada da açıklamalarda bulunan Erdoğan, 'Bir yıl içinde konut ve köy evi olarak 319 bin haneyi inşa edeceğiz. Sadece Defne'de 26 bin konut inşa edeceğiz' ifadelerini kullandı.

Erdoğan'ın Defne'deki açıklamalarından satır başları:

Hatay bu deprem afetinde en çok yıkımı yaşadığımız, en çok can kaybına uğradığımız yer. Artık enkazları kaldırma ve yeni binaları inşa etme safhasına geldik.

Hem kalbimizle hem gözümüzle hem ziyaretlerimizle Hatay'ın yanında yer almayı sürdüreceğiz.

Tek bir vatandaşımızı mağdur etmeden bu süreci tamamlayacağız. Bir yıl içinde Hatay ve ilçelerini ayağa kaldırmayı planlıyoruz.

İnşallah kısa süre içinde sadece Hatay'da 30 bin konteyneri hizmete alacağız. Katar'ın hibe ettiği konteynerlerin büyük bölümünü Hatay'a ayıracağız.

Bir yıl içinde konut ve köy evi olarak 319 bin haneyi inşa edeceğiz. Sadece Defne'de 26 bin konut inşa edeceğiz.

Hatay'ın Samandağ ilçesinde vatandaşların sorunları dinleyen Başkan Erdoğan ve Bahçeli muhtarlar ve kanaat önderleriyle buluştu. Buluşmaya ilişkin Devlet Bahçeli ve Başkan Erdoğan açıklamalarda bulundu.