İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, HaberTürk kanalında katıldığı canlı yayında beklenen Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası bölgedeki izlenimlerini paylaşarak İstanbul depremine dair açıklamalarda bulundu. İmamoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı süresince yürütülen deprem hazırlıklarından bahsederken, toplanma alanlarının yetersizliğine dikkat çekerek 'Biz hızlıca 3 ay içerisinde 30 toplanma alanı. Acil toplanma ve geçici barınma alanları. Burada tuvalet, sağlık hizmetleri noktalarıyla ilgili yatırımlarımızı yapacağız, 3 ayın içerisinde 30 noktamızın bitirildiği şekilde İstanbul'a anlatacağız. Semt parklarının birçoğu acil toplanma alanları.' ifadelerini kullandı.

İmamoğlu sağlam betonarme olması sebebiyle deprem durumunda metro ve Marmaray'ın da kullanılabileceğini söyleyerek 'Metroyla ilgili biz metro duraklarını, geçici barınma noktalarını, sağlık hizmetinin verilme noktaları olarak afet eylem planına koyduk.' dedi.

Yeni toplanma alanlarıyla ilgili çalışmalarımız var

Uzay fotoğraflarına baktığınızda toplanma alanların yetersiz olduğunu görmek çok kolay. Esenler'i, Bağcılar'ı örnek verebiliriz. Bugün itibariyle toplanma alanlarıyla ilgili yeni alanlar tespit edildi. Az önce bahsettiğimiz koridorlarla ilgili süreçlerin imar planlarına işlenmesini ve bir daha değiştirilmemek üzere Meclis kararları alınmasını öneriyoruz. Mümkün olanlarına bakıyoruz. Deprem Konseyi meselesinin gündemi olmalı bunlar. Yeni toplanma alanlarıyla ilgili çalışmalarımız var. Nerede nasıl üretebiliriz. Sayıyı oldukça yukarıya çıkardık. Çok rapor açıkladık. Biz hızlıca 3 ay içerisinde 30 toplanma alanı. Acil toplanma ve geçici barınma alanları. Burada tuvalet, sağlık hizmetleri noktalarıyla ilgili yatırımlarımızı yapacağız, 3 ayın içerisinde 30 noktamızın bitirildiği şekilde İstanbul'a anlatacağız. Semt parklarının birçoğu acil toplanma alanları.

Bu konunun gizliliği diye bir şey olmaz

Bu tür alanlarda su deposundan jenaratörüne, depremden 3-4 gün içerisinde hiltid en tutun da bir çok ihtiyacı içinde barındıran konteynıra. Alet ve ekipmanların sağlanacağı merkezler oluşturulması lazım. Bu çok büyük organizasyon ve afet planı istiyor. Tam da bu işi iyi organize edilmesi adına, kusursuz işleyişi tasarlamamız lazım. Mesela niçin asker görünmedi sahada dedik. Silahlı kuvvetlerin nasıl plana dahil olacağı konuşulması lazım. Mesela bu konunun gizliliği diye bir şey olmaz. Hatay'da bu yaşandı. Aynı şey diğer yerlerde de yaşandı. Kendi yakınını kaybetmiş belediye çalışanı var. Biz diyoruz ki, bu planın Ankara'dan Zonguldak'a, Edirne'den Kırklareli'ne eylem planına dönüşmesi lazım ki, çünkü arama kurtarma meselesinin en kritik saatleri ilk saatler.

Metrolarımızın donanımlı hale getirilmesi konusunda çalışma sürdürüyoruz

Metroların inşası mühendislik açısından en güçlü çalışmalardır. Betonarme kalitesi. Metrolarda kullanılan betonun, kullanılacağı taşın ocağı bile bellidir. Bu kadar mühimdir. Metroyla ilgili biz metro duraklarını, geçici barınma noktalarını, sağlık hizmetinin verilme noktaları olarak afet eylem planına koyduk. Metrolarımız İstanbul'da kesintisiz erişimi sağlama konusunda donanımlı hale getirilmesi konusunda çalışma sürdürüyoruz. Deprem anındaki sinyalizasyon sistemi ile metrolarda ve buralarda araçların anında sistemi kesmesi, sonradan devreye girmesi, kesintisiz enerji sistemlerin varlığı.

Marmaray'ın da aynı statüde olduğunu düşünüyorum

Yeraltı yapıların yüksek seviyede güvenlik hizmeti aldığını biliyorum. Bu sektörün takipçisi olarak söylüyorum. O bakımdan Marmaray'ın da aynı statüde olduğunu düşünüyorum. Keşke sayın Cumhurbaşkanının verdiği rakamlar, Güneydoğu Anadolu'daki 10 şehrimizde olsa. Bazı şehirlerde yüzde 12 seviyesinde. Yıkılmış yapılardaki yeni yapıların oranı. Bizim tespitlerimiz üzerinden konuşuyorum. Yıkılan yapıların yüzde 90'ı 2000 bin öncesi. Ben 2000 sonrası yapılan kaçak yapıları bilmem. İstanbul'da 2000 sonrası yapılarda ruhsatlı, denetim süreci işletilmiş yapılarda, birisi hırsızlık yapmamışsa, müteahhit ustanın, kalfanın beceriksizliğinin kurbanı olmamışsa... İnşaat sektörü çok acilen, ehliyetli bir sektöre dönüşmeli.