36,6753$% 0.09
40,0531€% 0.19
3.515,47%-0,04
5.753,00%-0,05
22.942,00%-0,06
3050046฿%-1.1499
Türkiye’de ekonomik zorluklar derinleşirken, açlık sınırı 22 bin 131 TL’ye ulaştı. En düşük emekli maaşı olan 14 bin 469 TL ile geçinmek zorunda kalan milyonlarca kişi, temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanıyor. Öyle ki, Diyanet İşleri Başkanlığı, fitrenin asgari ücretli ve emeklilere de verilebileceğini açıkladı.
Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (TÜRK-İŞ) verilerine göre:
Bu rakamlar, milyonlarca emeklinin ve asgari ücretlinin açlık sınırının altında bir yaşam sürdürdüğünü ortaya koyuyor.
Sözcü’den Deniz Ayhan’ını aktardığına göre; Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Alo 190 Fetva Hattı, fitrenin kimlere verilebileceğine dair gelen sorulara asgari ücretli ve emekli maaşı alanların da fitre alabileceği yönünde yanıt verdi.
Fetva hattı şu açıklamayı yaptı:
“Ramazan ayında fitre, asgari ücretli ya da emekli maaşı alan birinin geçinemediğini düşünüyorsanız, yan geliri yoksa, evi kiraysa ya da evi olsa bile temel ihtiyaçlarını karşılayamıyorsa verilebilir. Ancak bakmakla yükümlü olduğunuz kişilerden biri olmaması şartıyla.”
Bu açıklama, ekonomik krizle boğuşan milyonlarca vatandaşın durumunu gözler önüne serdi.
Zor durumda olan emekliler, durumu şu sözlerle özetliyor:
“Nerede eski Ramazanlar? Eskiden biz fitre verirdik, şimdi fitreye muhtaç hale geldik.”
Bu sözler, emeklilerin ve dar gelirli vatandaşların yaşadığı ekonomik sıkıntının boyutlarını gözler önüne seriyor.
Diyanet İşleri Başkanlığı, 2025 yılı Ramazan ayı için fitre miktarını günlük 180 TL olarak belirledi. Açıklamada, fitrenin nakdi ya da gıda yardımı olarak verilebileceği ifade edildi.
Diyanet, fitre miktarını belirlerken bir kişinin günlük gıda ihtiyacını göz önünde bulundurduğunu duyurdu. Ayrıca bu miktarın, günlük oruç fidyesi bedeliyle eş değer olduğunu belirtti.
Açıklanan fitre miktarı tepkiyle karşılandı. CHP Ankara Milletvekili Semra Dinçer, şu ifadeleri kullandı:
“Diyanet İşleri Başkanlığı, bir kişinin iki öğünlük yemeği baz alarak fitre miktarını 180 TL olarak belirledi. Ancak günümüz ekonomik koşullarında, bu rakamla sahur bile yapmak mümkün değil.”
Geçtiğimiz yıl fitre bedeli 130 TL olarak belirlenmişti. Bu yıl yapılan yüzde 38’lik artış, gıda fiyatlarındaki yükselişi gözler önüne seriyor.
Türkiye’de artan enflasyon ve yüksek yaşam maliyetleri, asgari ücretlileri ve emeklileri temel ihtiyaçlarını karşılayamaz hale getirdi. Açlık sınırının altında kalan milyonlarca insan, geçinmekte zorlanırken, Diyanet’in fitre açıklaması derinleşen ekonomik krizi bir kez daha gündeme taşıdı.
Önümüzdeki dönemde, hükümetin emekli ve dar gelirli vatandaşlar için nasıl bir çözüm sunacağı merakla bekleniyor.
Elebaşı Abdullah Öcalan’dan terör örgütüne mektup! ‘Örgütü ben kurdum ben dağıtıyorum’