Kızılay'ın çadır ve gıda maddelerini satmasının ortaya çıkmasının ardından başlayan tartışmalar devam ediyor. Kızılay'ın kan satışı yaptığı iddiaları ortaya atılırken Cumhuriyet Gazetesi gerçekleri ortaya çıkardı. Gazetenin haberine göre; Devlet hastaneleri ihtiyaç duydukları kanlar için 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamında ihale açarak Türkiye Kızılay Derneği'nden kan alıyor. 'Mal alımı' kapsamında ihale kanunun 22-b maddesi yani doğrudan temin yöntemi ile Kızılay'dan kan ve kan ürünleri temin ediliyor.

KAN ALIMI İHALEYE ÇIKTI

Örneğin, Bilecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi 'Hastanemiz laboratuvarında kullanılmak üzere kan ve kan ürünleri alımı' başlığı ile 31 Ocak 2023'te doğrudan temin için ihaleye çıktı. İhale dosyasında sektör olarak '33141510-8: Kan Ürünleri' bilgisi yer aldı. Kayıtlarda Kızılay'ın hastaneye 110 bin 43 lira 73 kuruş bedelle kan ve kan ürünleri sattığı bilgisi ise 21 Şubat'ta yayımlandı.

Kızılay Kan Hizmetleri Genel Müdürü doğruladı: Devletimiz karar verir, Kızılay da onlar ne derse onu yapar

Kızılay Kan Hizmetleri Genel Müdürü Saim Kerman'a devlet hastanelerinin ihale açarak kan alıp almadığına ilişkin soruya, 'Bunun adının şu veya bu olması Kızılay'ın sorunu değil. Hastaneler birer işletme olarak, bunlar sonuçta birer işletmedir. Birincisi muhasebe yönetime sahipler. İkincisi kamu hastaneleri devlet adına yaptıkları işlerde devletin alım usullerinin içinde kalırlar. Kan için başka bir başlık açılıp İhale Kanunu maddesinde sayılanlardan bambaşka konuma getirilmesi mümkündür. Buna devletimiz karar verebilir. Kızılay da onlar ne derse onu yapar' diye yanıt verdi.