Merkezi Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan peş peşe meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki büyük depremler büyük yıkıma yol açtı. 'Asrın felaketi' olarak nitelendirilen depremler en çok Hatay'dan hissedildi.

12 yıl önce Hatay'ı uyarmış!

10 yıl önce yaşamını yitiren Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırmaları Enstitüsü Müdürü ve dönemin Kızılay Derneği Başkan Başdanışmanı Prof. Dr. Mete Işıkara'nın (Deprem dede) Hatay depremi için uyarılar yaptığı ve bir an önce tedbir alınması gerektiği konusunda açıklamalarda bulunduğu ortaya çıktı.

2011 yılında Adana'da düzenlenen bir panelde konuşan Işıkara, 7 büyüklüğündeki olası bir Hatay depremi için şu uyarıları yapmıştı:

'Hatay'da da uzun bir süredir deprem yok. Özellikle 7'nin üzerinde deprem yok. Ama geriye baktığınız zaman Hatay'da 7'nin üzerinde depremler olmuş. Hatta Hatay'a gidip Hataylılarla konuşursanız, onlar 'Hatay, 1-2 kez yerle bir olmuş. Yerin altına göçmüş' diye ifade ederler. Hatay'da olabilecek bir deprem Adana'yı da, Mersin'i de Gaziantep'i de etkileyecek. Kocaeli nasıl geniş alanı etkilediyse, burada aynı şekilde etkileyebilir. Bu gerçeği bilip korkmak yerine, tedbir almak gerekiyor.'