Demirören Holding, 2018 yılında Hürriyet, CNN Türk ve DHA yayın kuruluşlarının bulunduğu Doğan Medya Grubu'nu satın almak için Ziraat Bankası'ndan 800 milyon dolar kredi kullanmıştı.

Borcun iki kere yapılandırılarak 895 milyon dolara ulaştığı belirtilirken, bir yıl önce yüzde 4 faizle 14 yıl olarak vadelendirilmişti.

T24'ten Eray Görgülü'nün haberine göre Ziraat Bankası'ndan ilk kez Demirören Holding'in borcuyla ilgili resmi bir açıklama geldi.

Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar, TBMM KİT Komisyonu üyesi CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel'in sorusunu yazılı olarak yanıtladı.

Çakar, tüm alacakların yeniden yapılandırmaya esas alındığını belirterek, yapılandırma tarihinden (Şubat 2022) itibaren toplam 586 milyon 221 bin 750 TL tahsil edildiğini açıkladı.

Demirören Holding'in borcu bugünkü döviz kuruyla 17 milyar TL'ye ulaşırken, borcunun yaklaşık yüzde 3,5'u ödenmiş oldu.

'Aksarsa aksiyon alınacak'

Çakar, Bankacılık Kanunu gereği, borçluların geri ödeme yükümlülüklerini yerine getirebilmelerine ve istihdama katkıda bulunmaya devam etmelerine imkan verilmesini sağlamak amacıyla yeniden yapılandırmaya tabi tutulabileceklerine dikkat çekti.

Çakar, 'Söz konusu kredi yakinen takip edilmekte olup, yapılandırma koşulları çerçevesinde tahsil ve tasfiye edilmesine çalışılacak, yapılandırma koşullarında aksama yaşanması durumunda her türlü aksiyon hızlıca alınacaktır' ifadesini kullandı.

'Ziraat araç olarak kullanıldı'

Çakar'ın yanıtını eleştiren Sertel, 'Israrla yıllardır bu rezaleti açıklayamadılar, şimdi de 'aksiyon alacağız' diyorlar. Gasp edilen kamu kaynaklarının hesabını soracağız' dedi.

Sertel, şu ifadeleri kullandı: 'Köylünün çiftçinin bankası olması gereken Ziraat Bankası, büyük bir medya kuruluşunun el değiştirmesinde aracı olarak kullanıldı. Ziraat Bankası'ndan kredi almak isteyen çiftçi traktörünü, tarlasını, evini ipotek ettirmek zorunda kalırken, Demirören Grubu'na, imarsız bir arazi olan Kemer Country karşılığında 5 yıl önce 895.6 milyon dolar kredi verdi. Bu kredinin o dönem yukarıdan gelen talimatla verildiğini biliyoruz. Kredinin üzerinden 5 yıl geçmiş ve yalnızca 3.2'si tahsil edilebilmiş.

Çiftçi Ziraat Bankası'ndan kullandığı krediyi çeşitli sebeplerle ödeyemediği zaman onun traktörüne, tarlasına el koyan banka Demirören'e gelince sus pus. Neden sus pus? Neden mal varlıklarına el koymuyorlar?

'Erdoğan'ın emirleri'

Çünkü bu kredi tamamen siyasi iradenin yani Recep Tayyip Erdoğan'ın emirleri doğrultusunda hareket etmelerinin sonucudur. Bir medya kuruluşunun alınması için bir kamu bankası göz göre göre zarar ettiriliyor. Baştan batık olarak verilen kredi Kemer Country'ye imar izni alınmaya çalışılarak, bakanlıklar devreye sokularak kapatılmaya çalışılıyor. Bu olay yakın gelecekte bir yargı konusu olacak ve kamu bankasını zarara uğratanlar mutlaka yargı önüne çıkarılacaktır. Krediyi veren yöneticiler de 'biz talimatın gereğini yaptık' diyerek bu işten sıyrılmayacaklardır. Bu konunun takipçisi olmaya şahsım ve partim adına söz veriyoruz.

Merkez Bankası politika faiz kararını açıkladı Merkez Bankası politika faiz kararını açıkladı

Türkiye'de yetimin, fakir fukaranın, vergi verenlerin hakkını bir takım kişilere aktarıp o paranın buharlaşmasını sağlayanlardan mutlaka hesap sorulacaktır.'