Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, deprem bölgelerine ziyaretleri kapsamında Malatya'ya geldi. Erdoğan, Malatya Doğanşehir'deki konteyner kentte açıklamalarda bulunarak bir yıl süre isteğini yinelerken 'İdeolojik bağnazlıklarla kaybedecek vaktimizin olmadığını görüyoruz. Başta ana muhalefet olmak üzere, yavru muhalefet hepsinin kentsel dönüşümle ilgili geçmişte söylediklerinin bütün kayıtları önümüzde mevcut. Bunları özellikle milletimize yansıtacağız. Tekrar tekrar izleteceğiz. Kentsel dönüşümle ilgili dün bunlar neler söyledi bugün neler söylüyor? Bak, onun bedelini ödüyoruz.' ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları şu şekilde:

'Elimizde olmayan sorunlarla sıkıntılı süreçler geçirdik'

Sizlerle birlikte Doğanşehirli kardeşlerime geçmiş olsun dileklerimi sunmak istiyorum. Ülke olarak sancılı bir dönemden geçiyoruz. Kötü hava şartları, hasar gören yolların ulaşımı güçleştirmesi gibi elimizde olmayan sorunlarla hep birlikte sıkıntılı süreçler geçirdik. Malatya'ya 5. günde geldiğimizde yaşananları yerinde gördük. İnsanlık tarihinin en büyük afetlerinden birini yaşadık. Asrın felaketi olarak tanımlanan 6 Şubat depremlerinde 11 ilimizde 44.374 canımızı kaybettik. 115 binin üzerinde vatandaşımız yıkıntıların altından yaralı olarak kurtarıldı.

'Taşınma desteklerinin ödenmesine başlandı'

Zaten endişeli olan şehirlerimiz artçı sarsıntılar yüzünden sürekli teyakkuz halinde kalıyor. Bilim insanları eşi benzeri görülmemiş bir deprem fırtınası yaşanmadığımızı dile getiriyor. Bir kez daha hasarlı binalardan uzak durulması gerektiğini hatırlatmak istiyorum. Canınızı tehlikeye atmayın. Devlet ve millet olarak asrın felaketi karşısında asrın dayanışmasını sergileyerek engelleri aşmanın çabasındayız. Taşınma desteklerinin ödenmesine başlandı. Depremde yakınını kaybedenlere acil ihtiyaçlarını karşılamaları için 100 bin lira veriyoruz.

'Geçmişte bunu defalarca başardık'

Günde 3 öğün sıcak yemek veren seyyar mutfaklarımızın yanında kumanya yardımlarımız da sürüyor. Dağıttımız çadır sayısı 3 bin 750 bini aştı. Biraz daha hassas bir konu olan doğalgaz ile ilgili çalışmalar devam ediyor. Karayolları ekiplerimiz her yerde olduğu gibi Doğanşehir'de de canla başla çalışıyor. Malatya'da 62 bin konut inşa edeceğiz. En kısa zamanda Doğanşehir'i yeniden ayağa kaldıracağız. Geçmişte bunu defalarca başardık. Yapamazsınız başaramazsınız diyenlere inat vatandaşlarımıza verdiğimiz sözleri her zaman yerine getirdik.

'Bizden daha iyi daha adil yapacak başka kimsenin olmadığını bilmenizi istiyorum'

Her türlü ihtiyaç için depremzedelerin yanındayız. Deprem ve heyelan nedeniyle ilçede zarar gören altyapıyı onardık. İnşa ve imar çalışmalarını hızlandırdık.

Vatandaşlarımızı huzur-u kalple ikamet edebilecekleri konforlu, güvenli ve modern binalara muhakkak kavuşturacağız. Şehirlerimizin kültür, sanat, tabii ve tarihi doku, sosyoloji, demografi özelliklerini korumak önceliklerimizin başında geliyor. İl ve ilçelerde 4 katı geçmeyecek şekilde şehrin ve ilçelerin dokusuna uygun binalar inşa edeceğiz.

Kentsel dönüşüm konusunda artık kimsenin kaprisleriyle, ideolojik bağnazlıklarıyla kaybedecek vaktimizin olmadığını görüyoruz. Tecrübelerimizi ve karşılaştığımız engelleri göz önüne alarak kentsel dönüşüm projelerini mümkün olan en kısa sürede bitirecek bir modele yöneleceğiz. Sizlerden bir yıl süre istiyorum. Bu işi bizden daha iyi daha adil yapacak başka kimsenin olmadığını bilmenizi istiyorum.

'Onun bedelini ödüyoruz'

İdeolojik bağnazlıklarla kaybedecek vaktimizin olmadığını görüyoruz. Başta ana muhalefet olmak üzere, yavru muhalefet hepsinin kentsel dönüşümle ilgili geçmişte söylediklerinin bütün kayıtları önümüzde mevcut. Bunları özellikle milletimize yansıtacağız. Tekrar tekrar izleteceğiz. Kentsel dönüşümle ilgili dün bunlar neler söyledi bugün neler söylüyor? Bak, onun bedelini ödüyoruz.