DOLAR

39,5851$% -0.32

EURO

45,6681% -0.99

GRAM ALTIN

4.322,05%1,03

ÇEYREK ALTIN

7.024,00%2,53

TAM ALTIN

28.013,00%2,53

BİTCOİN

4125874฿%-0.15907

a

Çinli BYD milyarlık anlaşma imzaladı! Vergiler mi cazip geldi?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla, dünyanın en büyük elektrikli araç üreticisi Çinli BYD ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında 1 milyar dolarlık yatırım anlaşması imzalandı. Avrupa Birliği'nin Çin'den elektrikli araç ithalatına getirdiği ek vergiler sonrasında elektrikli araç devi BYD'nin, ek vergiden kaçmak için mi fabrika kuruyor sorusunu akıllara getirdi.

BYD, Türkiye‘de 1 milyar dolarlık devasa bir elektrikli araç fabrikası kurmak için anlaşmaya vardı. Tayland’da ilk fabrikasını açan ve  denizaşırı pazarlarda büyümesini sürdüren BYD’nin Brezilya ve Meksika’da başka fabrikalar planladığı da biliniyor.

Çinli BYD Türkiye’de üretim yapmak için 1 milyarlık yatırımla fabrika kuracak.

Yıllık 150.000 adet kapasiteye sahip tesiste şarj edebilir hibrit ve elektrikli otomobiller üretilecek.Ayrıca BYD Türkiye’ye AR-GE merkezi de kuracak.

2026 sonunda üretime başlaması hedeflenen tesiste 5 bin kişiye doğrudan istihdam planlanıyor.

Fabrikanın daha önce Volkswagen ve Tesla’ya teklif edilip anlaşma sağlanamayan Manisa’daki araziye kurulacağı iddia ediliyor.

BYD’nin yeni tesisi, AB’nin Çin’den elektrikli araç ithalatına getirdiği yeni gümrük vergilerinin potansiyel etkilerinin üstesinden gelmesine yardımcı olabilir. Avrupa Birliği (AB) Çin’den ithal edilen elektrikli otomobillere %38,1’e varan ek gümrük vergileri getirdi.

6727fc0e0c307 cinli elektrikli arac devi byd ek vergiden kacmak icin mi turkiyede fabrika kuruyor 2

BYD, Çin merkezli bir otomobil üreticisi ve elektrikli araçlar konusunda da önemli bir oyuncudur.  Vergi avantajları gibi nedenlerle bazı otomobil üreticileri üretim tesislerini farklı ülkelere taşıyabilir veya yeni tesisler açabilirler.Bu da akıllara vergiden kaçınmak için Türkiye’de otomobil kuruyor mu sorusunu getiriyor? Türkiye gibi ülkeler, otomobil üretimi için cazip hale getirmek için çeşitli teşvikler ve avantajlar sunuyor.

Uluslararası pazarlarda genişlemeyi hedefleyen BYD gibi büyük bir şirketin, yatırım yapacağı ülkeyi seçerken genellikle stratejik pazarlama, lojistik avantajlar, yerel talep ve üretim maliyetleri gibi faktörleri dikkate aldığı biliniyor.

Öte yandan Çin merkezli Shineray Group’un bünyesinde faaliyet gösteren SWM Motor,Türkiye’de 50 bin araç üretim kapasiteli tesis kurulumu için başvuruda bulunduğunu açıkladı.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Gıda devi Ülker'den rakibi Züber'e hamle! Reklamları durduruldu

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.