22 Ocak 2023 tarihinde, en önemli Çin tatili, Çin Yeni Yılı kutlanmaktadır. Çin takvimine göre bu sene tavşan yılıdır. Tavşan yılında doğanlar şanslı olarak nitelendirilir. 20. yüzyılın ilk yarısından beri Çin'de kullanılmaya başlanılan Gregoryen takvimi, resmi takvim oldugu için Çin Yeni Yılı ne Tayvan'da ne de Çin Halk Cumhuriyeti'nde takvimlerde bulunmaktadır. Yeni Yıl başlangıcı 21 Ocak ve 21 Şubat arasında yeni aya düşer.

Ay yeni yılı, çok sayıda kültür tarafından kutlanmaktadır. Çin'de geleneksel bir bayram olduğu için Çin yeni yılı olarak da adlandırılır. Doğu Asya kültürel çevre ülkelerinde, Güney ve Güneydoğu Asya'nın Hindu-Budist takvimlerinde, Orta Doğu'da Hicrî takvimde ve İbrani takviminde yer alır ve ayrıca Kanada'nın yerli Nisga'a halkı tarafından kutlanır.

2023 ÇİN YENİ YILI NEDİR?

Çin yeni yılı, geleneksel Çin ay-güneş takviminin başında kutlanan önemli bir Çin festivalidir. Kutlamalar geleneksel olarak ilk günün önceki akşamından ilk ayın 15. günündeki Fener Festivali'ne kadar sürmektedir.

ÇİN YENİ YILI NE ZAMAN KUTLANIR?

Yeni yılın ilk günü 21 Ocak ile 20 Şubat tarihleri arasındaki yeni aya düşmektedir. Çin yeni yılı ya da bir başka deyişle Bahar Festivali bu sene 22 Ocak'ta başlayacak.

ÇİN YENİ YILI NEW YORK'TA DA KUTLANDI


Çin'in geleneksel 12 Hayvanlı Ay Takvimi'ne göre 'Su Kaplan Yılı' geride bırakılarak 'Tavşan Yılı'na girildi. ABD'nin New York kentinde bulunan Manhattan'daki Çin Mahallesi'nde (Chinatown), Çin Yeni Yılı kutlamaları kapsamında düzenlenen festival boyunca yer alan canlı müzik, yürüyüş, havai fişek ve dans gösterileri renkli görüntüler oluşturdu.

2023 ÇİN YENİ YILI HANGİ HAYVAN?

Çin'in geleneksel 12 Hayvanlı Ay Takvimi'ne göre 22 Ocak'tan itibaren 'Su Kaplan Yılı' geride bırakılarak 'Tavşan Yılı'na girilecek.

Çin Ay Takvimi'ne göre 2023 Tavşan Yılı. Tavşan, Çin zodyak döngüsündeki 12 hayvandan biri. Çin burç kuşağına ve geleneğine göre 2023; uzun ömür, pozitiflik, talih, nüktedanlık, temkinlilik, akıllılık ve kendini korumayı sembolize eden Tavşan Yılı.