CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım, Türkiye Büyük Millet Meclisinde devam eden bütçe görüşmelerinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bütçesi görüşmeleri sırasında partisi adına söz aldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakan Adil Karaismaoğlu'na seslenen Yalım, 'Ben bakana sormak istiyorum. Bu 2023 yılı bütçesinde acaba vatandaşın lehine ne var? Ben baktım, okudum, inceledim ve de maalesef, vatandaşın lehine değil, vatandaşı soyan bir bütçe var 2023 yılında. Peki, nasıl? Hemen anlatayım. İlk önce, ilim olan Uşak'tan bahsedeceğim. Maalesef, üç yıldır Uşak Havalimanı kapalı. Niye kapalı? Zafer Havalimanı için. Zafer Havalimanına 1 milyon 300 bin yolcu garantisi verildi ama kimse uçmuyor. Bu yıl yine baktık, 100 bine yakın bir geçiş var ama verilen garanti 13 katı yine tutmadı. Sayın Bakan, kendi değeri 50 milyon Euro olan bu havaalanını kapatın, Uşak Havalimanını açın bir an önce Uşaklıları rahata kavuşturun, İstanbul bağlantısını koparmayın yani Uşaklıyı ilgilendiren bir bütçe yok burada, Uşaklının avantajına bir bütçe yok.' dedi.

VATANDAŞ ARACINA SİGORTA YAPTIRAMIYOR
Otomobillerde yaşayan sigorta sorununa değinen Milletvekili Yalım, 'Şimdi bir araç alsanız aracınıza sigorta yaptıracak bir 'company' yani firma bulamıyorsunuz çünkü sizleri uyardık yabancıların eline tüm sigorta firmaları geçti, maalesef, sigorta yaptıracak firma kalmadı. Sayın Bakanım, tekrar söylüyorum. Burada her şey belli, bugün itibarıyla araç alan bir vatandaş trafik sigortasına 4 bin 915 TL ödeyecek, eğer bir de kaza yapmışsa, beşinci basamağa gelirse 14 bin 745 TL Sayın Bakan. Yani siz vatandaşa Doğan görünümlü Şahin'i bile çok gördünüz; Sayın Bakan, siz bir vatandaşa Doğan görünümlü Şahin'i bile çok gördünüz çünkü vatandaş artık o aracına sigorta yaptıramıyor. ' diye konuştu. Bunun yanında, ben bu bütçede vatandaş yok diyorum. Ehliyet affı istiyoruz. Ulaşım sektöründe bir şekilde ehliyetini kaybeden vatandaşlarımız var, sayısı 1 milyona yakın. Bu 1 milyon vatandaşımızın bütçesi için, 2023 yılı bütçesi için ehliyet affını sizden hem yazılı hem de buradan sözlü olarak tekrar talep ediyorum ehliyet affını getirin. Tüm şoförler adına konuşuyorum, 2023 yılında şoförlere gene bir şey yok, mazot desteği yok, vermiyorsunuz ama burada bir kalem daha var; U-ETDS veri bildirimi. 31/12/2023'e kadar ertelenen veri bildirimini kaldırın. Şoför kardeşlerim veri bildirimini kesinlikle istemiyorlar. Avrupa'da uygulanmayanı siz nerden buldunuz, bu ucube sistemi getirdiniz burada uygulanmayacak olan bu sistemi de kaldırın.' diye konuştu.

İLK ARACI SIFIR ÖTV İLE VATANDAŞA BİZ VERECEĞİZ
Yalım, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun ÖTV'siz araç vaadini hatırlatarak, 'Buradan onun tekrarlıyorum. Sizler yapamadınız ama biz yapacağız iktidarımızda. Göreceksiniz iktidarımızda bir ailenin 1.600 motora kadar olan ilk aracını sıfır ÖTV'yle vatandaşımıza biz kavuşturacağız, Cumhuriyet Halk Partisi olarak bizler yapacağız bunu.' ifadelerini kullandı.

VATANDAŞI SOYACAK BİR BÜTÇE HAZIRLANMIŞ
Türkiye'de mevcut iktidarın her şeye para olarak baktığını vurgulayan Yalım, '2023 yılında da milleti soymaya hala devam ediyorsunuz elektrikli araçlar. Bugün 160 kilovata kadar olan, 700 bin TL'yi geçmeyen elektrikli otomobillere yüzde 10 ÖTV uyguluyorsunuz. Bunun yanında genelde bu şekilde 160 kilovat ve 700 bin TL'yi geçtiği için yüzde 60 ÖTV alıyorsunuz. Sayın Bakan, Avrupa'da elektrikli otomobil alana destek veriliyor, siz köstek oluyorsunuz. Ya, bunun neresi adalet? Ama bu da bitecek, Allah'ın izniyle seneye iktidar olduğumuzda elektrikli otomobillerdeki ÖTV'yi kaldıracağız, daha da destek vereceğiz. 'Yeşil iklim' diyorsunuz, 'hava kirliliği' diyorsunuz ama çözüme değil, siz hala köstek oluyorsunuz.' dedi.

Samsun-Sarp Karadeniz Demir Yolu Hattı'nın ihalesinin bitmesinin üzerinden üç yıl geçtiğini hatırlatan Yalım, 'Hani nerede; bir kazma yok, proje bitti, her şey tamam ama sadece iki şeritli koca sahil yolunda millet trafikten illallah diyor ama siz hala 'Yaptık, yaptık.' diyorsunuz; üç yıldır Samsun-Sarp Demir Yolu Hattı'na bir kazma bile vurmadınız.' ifadelerini kullandı.

Sokaktaki her bireyin bir engelli adayı olduğunu söyleyen Yalım, 'Engelli vatandaşlarımıza en azından bir araç almasıyla alakalı 450 bin TL destek veriliyor ama 450 bin TL'ye araç kalmadı. Onun için engelli vatandaşlarımıza ÖTV'siz verilen miktar 1 milyona artırılmalı.' diye konuştu.

UYUŞTURUCULARI AÇIKLAMAZSANIZ HEPİNİZ ZANLISINIZ
Son varış noktası Mersin Limanı olan 5 ton kokainin alıcısı kim olduğunu vatandaşında bunu merak ettiğini aktaran Yalım, 'Kocaeli'nde yakalanan 500 kilo kokainin alıcısı kim? Vatandaş soruyor. Erzurum'da yakalanan 840 kilo eroinin alıcısı kim? Her ay 10 bin dolar rüşvet alan milletvekili kim? Eğer siz bunları açıklamazsanız, siz Savunma Bakanı, siz Ulaştırma Bakanı ve de özellikle İçişleri Bakanı; hepiniz zanlısınız. Eğer siz bunları açıklamazsanız hepiniz zanlısınız.' şeklinde konuştu