CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde basın toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 10 ilde ağır hasara neden olan depremle ilgili Altay, Ne hükümetten ne yüksek bürokrasiden bu vebalin bedelini ödeyeni görmedik. Çok yakında komşumuz Yunanistan'da yine bir demokrasi örneğine şahit olduk, üzücü bir olaydan sebep de olsa. Bir tren kazası. İnsan kaynaklı bir kaza. 40, 50 civarında ölü var. Allah rahmet eylesin, geçmiş olsun diliyoruz komşumuza da çıktı bakan istifa etti. Kişisel olarak bakanın günahı yoktu elbette, ama o işin sorumlusu bakandı. 50 kişi öldü istifa etti.

Efendim, depremi Allah yaptı. Ee sen tedbiri al, sonra Allah'a işi emanet et. Bu vebalin bedelini birilerinin mutlaka ödemesi lazım. Şunun için bunu diyoruz, ilk 72 saat, hatta ilk 48 saat çok önemli. 1999'da bunu yaşadık. Altıncı saatte kahraman Türk Silahlı Kuvvetleri de madenciler de oradaydı. Enkazdan kurtulma ihtimali yüksek olanların büyük çoğunluğu kurtuldu. Ama burada devlet, madenciler, ordu, kurtarma ekip ve ekipmanı 3 gün sonra sahada çalışıyor oldu. Bu gerçeği bileyeceğiz ve kabul edeceğiz. Yönetenler de bunu kabul edecek.

Erdoğan'dan yemediğimiz küfür kalmadı

Biz ilk üç gün devlet yok dediğimizde Erdoğan'dan yemediğimiz küfür, hakaret kalmadı. Küfre yakın ağır hakarette bulundu bize, kendisine iade ediyorum. Önce devletin valisi çıktı geç geldik dedi. Ben dedim ki şimdi Erdoğan bu valiyi pat diye görevden alır. Almadı. Sonra devletin başı Erdoğan, bu gerçekle yüzleşti. Yüzleşti de yüzsüzce Adıyamanlılardan helallik istedi. Helallik isteyeceksen önce bize hakaret ve küfrettiğin muhalefetten iste. 'Haklıymışsınız, doğru söylediniz ben de kabul ediyorum, devlet ilk üç gün yoktu' de. Dedin de muhalefet ettiğin küfür ile kaldın.

Ölenlerden helallik istenmez

Ölenlerden helallik istenmez. Erdoğan bunu çok iyi bilir. Ölen için din görevlisi namazda kanlardan helallik ister. Erdoğan, bunları da bilmem lazım. Helal edilecek bir hak yok, ama senin mesuliyetin çok. Tutmuş beyefendi, Afet Yönetimi Politikalar Kurulu kuruyor. Sarayda var ya kurullar, bol bol maaşların alındığı, hükümete, bakanlıklara paralel yapı gibi kurulmuş kurullar var. 10'uncu kurulumuzu kuruyoruz. Ee adı, Afet Yönetimi Politikalar Kurulu. Sakın kurma. 67 gün sonra o kurulların hepsi kapanacak.