Receb ayının başlamasıyla İslam dininin en önemli zamanlarından üç aylara girmiş olduk. Recep ayı Hz. Peygamberin buyurduğu üzere Allah'ın ayıdır. Bu aya girince akla gelen ilk soru Regaip Kandili 2023 ne zaman oldu. Bugün gerçekleşen kandil İslam dünyası için çok önemli. Peki Allah'ın ayı ne demek, Recep ayında ne oldu, Regaip kandilinin önemi nedir, regaip ne demek, Regaib kandili nedir, orucu ve 12 rekat namazı nasıl ihya edilir hadisle öğrenelim.

Regaip Kandili, Recep ayının ilk perşembesidir ve Hz. Peygamber kaçırılmamasını söylemiştir. Çünkü hadise göre o gece meleklerin duasıyla günahlar affedilir. Regaib gecesi duası çok önemlidir. Regaib kandilinin önemi buradan gelir.

O gün oruç tutup Regaip Namazı kılana dilediği her şey verilir.

Regaib Namazı kılana ne kadar çok olursa olsun günahları bağışlanır ve yediyüz kişiye şefaat etmesine izin verilir.

Receb ayında ilk perşembe bu namazı kılanı namazın sevabı, kabirde karşılar ve ihtiyacını giderir, yalnızlığını unutturur, mahşerde gölge olur.

Regaib Namazı 12 rekattır ve hacet namazı olarak kılınabilir. Ne zaman kılınır sorusunun cevabı ise akşamla yatsı arasındadır. Nasıl kılındığının detayları hadisin sonundadır.

Enes b. Malik'ten (r.a.) rivayet edildiğine göre:

'Receb Allah'ın ayı, şaban benim ayım, ramazan ise ümmetimin ayıdır.'

buyurunca sahabiler 'Ey Allah'ın rasulü! Allah'ın ayı olması ne demektir diye sordular. Bunun üzerine Hz Peygamber şöyle buyurdu:

'Allah o ayı bağışlamaya tahsis etmiştir. O ayda insanlar birbirinin kanını dökmez. Allah o ayda peygamberinin tövbesini kabul buyurmuş, veli kullarını düşmanlarının elinden kurtarmıştır. O ayı oruç tutarak geçiren lişi için Allah şu üç şeyi kendisine borç bilmiştir; geçmiş günahlarını bağışlamak, geriye kalan ömründe onu günahlardan korumak, mahşer gününde ona susuzluk çektirmemek.'

Zayıf bir ihtiyar doğrularak 'Ey Allah'ın Rasulü, ben receb ayının tamamını oruçlu geçiremem ki' dedi.

Bunun üzerine Hz. Peygamber şöyle buyurdu:

Sen de receb ayının ilk gününde, ortasında ve son gününde oruç tut. Sana da Receb ayının tamamında oruç tutan kimsenin sevabı verilecektir. Çünkü iyilik on katıyla mükafatlandırılır. Ama Receb ayının ilk cuma gecesinden bigane kalmayın. Çünkü o meleklerin 'Regaib Kandili' diye andıkları bir gecedir. O gecenin üçte biri geride kalınca gökyüzünde ve yerde ne kadar melek varsa hepsi Kabe ve civarında toplanır. Allah onlara tecelli ederek 'Ey meleklerim! Dileyin benden ne dilerseniz' buyurur. Onlar da 'Ey Rabbimiz! Bizim senden dileğimiz Receb ayını oruç tutarak geçiren kullarını bağışlamandır' derler. Bunun üzerine Allah (cc) 'Yaptım gitti' buyurur.'

Aynı hadiste namazın nasıl kılınacağı da anlatılır. Buna göre:

Regaip namazı 12 rekat kılınır.

Her rekatta bir fatiha, üç Kadir suresi, 12 ihlas suresi okunur.

iki rekatta bir selam verilerek, selamdan sonra selavat okunur.

Namaz bitince secdeye gidip: ' Rabbim sen bütün eksiklerden münezzeh ve mukaddersin. Sen bütün meleklerin ve Cebrail'in Rabbisiné der ve başını kaldırıp 70 kez 'Rabbiğfir verham ve tecavezü amma te'lem, feinneke entel azizül e'zamü' denir. (Anlamı: Rabbim! Beni bağışla, bana merhamet et ve bildiğin bütün günahlarımı affet. Sen ki izzet sahibisin, yüceler yücesisin.)

Sonra iki kez secdeye kapanıp ilk secdede söylenen tekrar edilir.

Ardından secdede Allah'a dua edilir. Hadise göre, Allah'tan burada istenen her şey verilir.