BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR) Sözcüsü, Ku'an-ı Kerim yakılarak gerçekleştirilen çirkin provokasyon hakkında değerlendirmede bulunarak 'Şiddetin daha önce yapılmış provakasyonla meşrulaştırılamayacağını da açıkça belirtmeliler.' dedi.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR) Sözcüsü Ravina Shamdasani, AA muhabirinin, Danimarkalı aşırı sağcı Sıkı Yön Partisi lideri Rasmus Paludan'ın 21 Ocak'ta, Türkiye'nin Stockholm Büyükelçiliği önünde Kur'an-ı Kerim yakması ve Hollanda'da ırkçı Batı'nın İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar (PEGIDA) hareketi lideri Edwin Wagensveld'in Lahey kentinde tek başına yaptığı eylemde Kur'an-ı Kerim yırtmasına ilişkin sorusunu yanıtladı.

Shamdasani, konuya ilişkin soruları uluslararası insan hakları çerçevesinde değerlendirdiğini belirterek, 'Uluslararası insan hakları çerçevesi, dini kitapların bu şekilde yakılmasını yasaklamaz ancak bu kesinlikle saygısızca ve sorumsuzca bir davranıştır.' ifadelerini kullandı.

Çeşitliliğin ve karşılıklı saygının desteklenmesini teşvik ettiklerini belirten Shamdasani, 'Siyasi ve dini liderler, özellikle hoşgörüsüzlüğe karşı kesin ve hızlı bir şekilde seslerini yükseltme noktasında önemli bir role sahiptir. Şiddetin daha önce yapılmış provakasyonla meşrulaştırılamayacağını da açıkça belirtmeliler.' değerlendirmesinde bulundu.