Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bankalara gönderdiği talimatla, net döviz fazlası olan firmalara doları daha yüksek kurdan satmalarını istedi. Bloomberg'den Aslı Kandemir'in kaynaklara dayandırdığı habere göre, TCMB, firmalara ve bireysel yatırımcılara doların 19,15 yerine 19,20 liradan satılmasını talep etti. Ayrıca, net döviz açığı olan firmaların daha düşük kurdan döviz alabilecekleri belirtildi. TCMB, konuyla ilgili herhangi bir yorumda bulunmadı.

TCMB'nin döviz talebini azaltmak için attığı adımların sonucu olarak, bankalar arası piyasada ve bankaların müşterilerine satışlarında, dövizde alım satım kur farkı kademeli olarak yükseldi. Ancak, 2,5 milyon dolar ve üzeri döviz alımında bankanın TCMB'den onay alması gerekiyor.

Bloomberg haberinde, Türk yetkililerin, lirayı sabit tutarak yüksek enflasyonu kontrol altına alma çabalarının mihenk taşı haline geldiği ve seçimler öncesinde kuru kontrol altında tutmak istedikleri belirtildi. Yüksek enflasyon ortamında kurların sabit tutulması çabasının ihracata zarar verdiğine dikkat çekilen haberde, artan maliyetlerin Türk ihracatçılarının rekabet gücünü aşındırdığına da vurgu yapıldı.