Bakan Nebati iflas eden kripto şirketi FTX'e ilişkin 'MASAK, ABD'de iflas süreci başlayan kripto para borsası FXT kapsamında inceleme başlattı' ifadelerini kullandı.

'TL'nin reel değeri arttı'

Nebati, kur korumalı mevduat ile ilgili 'Kur Korumalı Mevduatın katkısıyla döviz tevdiat hesaplarının toplam mevduatlardaki payı yaklaşık 20 puanlık bir düşüşle yüzde 50,6'ya gerilemiştir' diye konuştu. Türk Lirası'nın reel değerinin arttığını belirten Hazine ve Maliye Bakanı, şunları söyledi:

'Yılbaşına göre değerlendirdiğimizde, bugün küresel çapta tarihi en güçlü dönemlerinden birisini yaşayan ABD dolarına rağmen Türk Lirasının reel değeri artış kaydetmiştir. Öte yandan döviz kurundaki oynaklık da azaldı. Ülkemizde fiyat istikrarını sağlamak ve vatandaşımızın alım gücünü artırmak için kapsamlı adımlar atıyoruz. İnşallah enflasyondaki tedrici düşüş yakın zamanda gerçekleşecektir. Güçlü rezervlere ve sağlam makro ekonomik göstergelere sahip olmamızın katkısıyla, döviz kurundaki oynaklığın ilerleyen dönemde de az olmasını bekliyoruz.'

Dijital altın projesi

Nureddin Nebati, enflasyonun düşeceğini belirterek ''Ülkemizde fiyat istikrarını sağlamak ve vatandaşımızın alım gücünü artırmak için kapsamlı adımlar atıyoruz. İnşallah enflasyondaki tedrici düşüş yakın zamanda gerçekleşecektir' ifadelerini kullandı.

Bakan Nebati, Darphane'nin yakın zamanda da 'Dijital Altın Projesi' ile altın tasarruf sistemine ve altının ekonomideki işlevine önemli bir katkı sağlayacağını söyledi.

Nebati, çeyrek altın sistemine ilişkin olarak 'Altın toplama ekosistemi içerisinde yer alan bu sistemde, tasarruf sahipleri fiziki birikimleri olan çeyrek, yarım veya tam altınlarını Darphane Kazandıran Çeyrek Hesap Sistemi'ne dahil bankalar ve katılım bankalarındaki hesaplarında değerlendirme imkanına kavuşmuştur' değerlendirmesini yaptı.