Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Genel Başkanı Ali Babacan, Millet İttifakı'nın ortak adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş'ın cumhurbaşkanı yardımcısı olacağının duyurulmasıyla ilgili 'Takımı güçlendirdik, çok güçlü bir kadro oldu' diye konuştu.

Babacan, FOX TV'de konuk olduğu İlker Karagöz ile Çalar Saat programında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

İYİ Parti'nin masaya dönmesi için yürütülen görüşmeleri anlatan Babacan, 'Pazar günü öğleden sonra bu hareketlilik bize intikal etti. Arkasından gece yoğun bir telefon trafiği yaşadık. Gece 2.30'a kadar. Ertesi gün toplantıya kadar da devam etti. Sonuçta uzlaşıyla bitirdik. Bu çok kıymetli bir şey. Sanırım herkesin içine sinen ve iyi bir çözüm oldu bu. Vatandaşlarımızın gönlünden geçen, 'O mu olsun bu mu olsun' dediği hepimiz buradayız' dedi.

Babacan, 'Tek bir kişiye oy istemeyeceğiz. Bir kadroya oy isteyeceğiz. Bir yıldızlar takımına oy isteyeceğiz. Altı genel başkan, iki çok kıymetli ve başarılı belediye başkanı arkadaşımızla yıldızlar takımı oluşturduk' diye konuştu.

'ANKARA VE İSTANBUL AKP'YE TSLİM EDİLEMEZ'

'Cumhurbaşkanı yardımcısı görevlendirmek, cumhurbaşkanının Anayasal hakkıdır, uygun bir zamanda yapılır' diyen Babacan, 'CHP, Ankara ve İstanbul gibi önemli iki şehrin anahtarını AK Parti'ye teslim etmez diye düşünüyorum. Ekrem Bey ve Mansur Bey'i de takıma kattık güçlü bir şekilde devam ediyoruz. Artık onlar da takım oyuncusu' diye konuştu.

'AKŞENER KRİZİ' NASIL ÇÖZÜLDÜ?

Akşener'in 'masadan kalktığı' süreci anlatan Babacan, 'Perşembe günü kalkmadan önce altı genel başkanın imzasıyla pazartesi günü tekrar toplanacağımızı ilan ettik. Diplomaside buna çapalamak denir. Altı tane imzayla çapayı attık. Dolayısıyla o pazartesi günkü toplantının gerçekleşmesinde rol oynadı. Dört günlük süre içerisinde başladı bitti ve ortak adayımızı açıkladık. Cumartesi günü beş genel başkan oturduğumuzda beş imzalı bir metin açıklamadık. Bu da bir siyasi duruş. Cuma günü İYİ Parti açıklama yapmış, cumartesi beş lider bir araya gelmişiz ama imzalı bir açıklama yapmadık. Beş imzalı bir şey olmasını istemedik' ifadelerini kullandı.

Babacan, İmamoğlu ve Yavaş'ın hem belediye başkanı hem de cumhurbaşkanı yardımcısı olup olmayacağıyla ilgili olarak da 'Şu andaki mevzuata göre bu mümkün değil. Aynı anda her iki görevi yapacaklar diye bir şey yazmıyor dikkat ederseniz. Yasalara ve meclisteki dengelere bakılacak. Eğer belediye başkanı görevinden ayrıldığında, belediyenin anahtarını şu andaki iktidara teslim edecekse bu doğru bir şey değil. Cumhurbaşkanının uygun göreceği zaman ne zaman? 2024 Mart seçimine kadar beklenebilir. Bu artık programın başında da konuştuğumuz gibi siyasi ve hukuki değerlendirmelerle beraber cumhurbaşkanının uygun gördüğü zamanda olacak bu. Çünkü belediye başkanlarının görevlerine devam etmeleri çok kritik. İki belediyede zaafiyet olsun istemeyiz' açıklamasında bulundu.