28-30 Nisan'da yapılması planlanan Antalya Diplomasi Forumu (ADF) altı hafta öne çekilerek 10-12 Mart'a alındı. Tarihin öne alınması ise erken seçim için 'somut bir işaret' olarak değerlendirildi.
Gazeteci Murat Yetkin'e göre foruma katılacak dünya siyasetinden önemli isimler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim kampanyasına 'hizmet edecek.'

Normal tarihi 18 Haziran olan seçimin, erkene alınacağı kulislerde daha sık konuşulmaya başladı. AK Partili yetkililer ara ara tarihler de vermeye başladı. Kulislerde erken seçim için en çok nisan sonu mayıs ortası dönem öne çıksa da Erdoğan henüz somut adım atmamıştı.

LİDERLRİN KATILIMI SEÇİM İÇİN Mİ KULLANILACAK?

Yetkin, Yetkin Report'taki yazısında 28-30 Nisan tarihleri arasında yapılması gereken Antalya Diplomasi Forumu'nun yaklaşık altı hafta öne çekilmesini 'erken seçim için somut bir adım' olarak değerlendirdi.

Bu adımla, kulislerde konuşulan erken seçim tarihinden önce yapılacak foruma dünya siyasetinden önemli isimlerin katılması bekleniyor. Diken'in aktardığına göre son dönemde dış politika hamlelerini seçim propagandası olarak da kullanan Erdoğan'ın forumdaki ortamı da seçim kampanyasında değerlendirmesi bekleniyor.

'SEÇİM KAMPANYASINA HİZMET'

Yetkin'in yazısındaki ilgili bölüm şöyle:

'Her yıl martta yapılan Antalya Diplomasi Forumu (ADF) bu yıl 21-23 Nisan tarihlerine gelen Ramazan Bayramı sonrasına bırakılmıştı.

Böylece 18 Haziran seçimleri öncesinde dünya siyasetinin önemli isimlerinin Türkiye'ye gelişi Erdoğan'ın seçim kampanyasına da hizmet etmiş olacaktı. Hatırlanacağı gibi bu yıl 10 Mart'ta Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, ADF çerçevesinde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ev sahipliğinde buluşmuştu.

'SEÇİM İÇİN ÖNE ALINDIĞI DAHA GERÇEKÇİ'

Bazı kaynaklar ADF'nin öne alınmasını nisanda turizm sezonunun başlamasına ya da Ramazan'a bağlamaya çalışsalar da bu geçerli değil; ADF nisan sonuna planlanırken zaten Ramazan ve bayramın geçmesi amaçlanmıştı, turizm sezonu da biliniyordu. Geriye ADF'nin seçimlerin 18 Haziran öncesine alınması ihtimali düşünülerek öne alındığı gerekçesi kalıyor.