Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Katar'da düzenlenen Dünya Kupası'nda Mısır Devlet Başkanı Abdulfettah Sisi ile görüşmesinin ardından başlayan tartışmaları değerlendiren Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, 'Grand Strateji'nin olumlu sonuçlar verdiğini söyledi. 'Şimdi sıra Suriye ile ilişkilerin düzeltilmesine geldi' diye Selvi, Erdoğan ile Beşar Esad'ın seçimlerden önce görüşeceğini belirtti.

'KONSEPTİN ADI İSTİHBARAT DİPLOMASİSİ'

Görüşmeye Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ev sahipliği yapacağını söyleyen Selvi'nin yazısından ilgili bölüm şöyle:

'Sisi ile görüşmeden sonra gözler Erdoğan-Esed görüşmesine çevrildi. Peki bu görüşme yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından sonra Esed'le görüşme yadsınmıyor, tam aksine 'zamanlama meselesi' deniliyor. Erdoğan-Esed görüşmesi 2023 seçimlerinden önce mi yapılacak yoksa seçimlerden sonraya mı kalacak? İki liderin görüşmesinin seçimlerden önce yapılabileceği belirtiliyor.

Sisi'den sonra Esed'le görüşme konusuna da bir konsept meselesi olarak bakılıyor. Bu hem de Ortadoğu gibi krizlerin kol gezdiği bir coğrafyada uygulanıp, başarılı sonuç alınmış bir konsept. Bu konseptin adı ise istihbarat diplomasisi olarak tanımlanıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir dönem ilişkilerimizin gergin olduğu Suudi Arabistan veliaht Prensi Selman ve Birleşik Arap Emirlikleri veliaht Prensi Şeyh Zayed ile görüşmüştü. Erdoğan, Sisi ile Katar Emiri Şeyh Temim'in ev sahipliğinde el sıkışmıştı. Erdoğan, Esed görüşmesi için de Rusya Devlet Başkanı Putin'in ev sahipliği yapması bekleniyor.'

BAHÇELİ DE 'GÖRÜŞÜLMELİ' DEMİŞTİ

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli önceki gün partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada Erdoğan'ın Sisi ile görüşmesini olumlu bulduğunu ifade ederek, 'Bize göre arkası getirilmelidir. Bununla da kalınmamalı, Suriye Arap Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Beşar Esad ile de görüşme vasatı açılmalı, terör örgütlerine karşı ortak bir irade oluşturulmalıdır. Türkiye'nin Mısır, Suriye ve Irak'la tarihten gelen çok güçlü bağları vardır ve bilinmektedir. Biz doğrudan ikili görüşmeleri başlatamazsak bozguncular aramızı iyice açacaklardır. Ülkemizin komşularıyla yapıcı, müspet, geliştirici ve samimi diyaloglar kurması aynı zamanda 2023'ün hedefleriyle de müzahirdir' demişti.