Diyarbakır'ın Bağlar ilçesi Tavşantepe Mahallesi’nde 21 Ağustos’ta kaybolan 8 yaşındaki Narin Güran’ın cesedi, 19 gün sonra toprağa gömülü olarak bulundu.
Güran’ın cenazesi 9 Eylül'de Tavşantepe Köyü'nde defnedildi.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ve İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya; Narin Güran'ın mezarını ziyaret etti.
Mezar başında dua eden bakanlar, karanfiller bırakarak taziye dileklerinde bulundular.
Ziyaretin ardından bakanlar, Diyarbakır Valiliği’ne geçip burada bir basın toplantısı düzenlediler.
Adalet Bakanı Tunç'un açıklamaları
Basın toplantısında konuşan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, olayın takipçisi olacaklarını belirterek, "Narin'imize bu caniliği yapanların, katil ya da katillerin en ağır cezayla cezalandırılmasının takipçisi olmak, olayı en ince detaylarına kadar açıklığa kavuşturmaktır." dedi.
Tunç, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’ın konuyu yakından takip ettiklerini ve devletin tüm yetkili organlarının bu olayla ilgili süreci titizlikle izlediğini vurguladı.
Bakan Tunç, soruşturmanın detaylarını paylaşarak, 267 kişinin ifadesinin alındığını belirtti.
Tunç, şunları kaydetti:
Soruşturma büyük bir titizlik ve hassasiyetle sürdürülmektedir. Her bir ayrıntının üzerine titrenmektedir. Fail veya faillerin en hızlı biçimde ortaya çıkarılması için ne gerekiyorsa yapılmaktadır. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca 21 Ağustos gününden bu yana hem soruşturma hem de arama faaliyetleri kapsamında yapılanlarla ilgili sizlerle bazı bilgileri paylaşmak istiyorum. 21 Ağustos 2024 tarihinde Diyarbakır ili Bağlar ilçesi Tavşantepe Mahallesi'nde ikamet eden Narin kızımızın eve dönüş yolunda saat 15.15 sıralarında 4 arkadaşını takip ederek eve doğru yola çıktığı son görüntüsü sonrasında kendisinden bir daha haber alınamamıştır.
21 Ağustos 2024 tarihinde saat 20.15'te jandarma komutanlığında, saat 20.50'de de 112 Acil Çağrı Merkezi aranarak kayıp ihbarı üzerine soruşturma işlemlerine ve arama işlemlerine hızlı bir şekilde başlanmıştır. 4 bin 656 personel, 23 dedektör köpek, 172 araç, 2 helikopter, 64 drone, 1 İHA, 5 yeraltı görüntüleme cihazı ile karadan ve havadan toplam 75 kilometrekare alan ile Jandarma Sualtı Arama Kurtarma Timi, Dicle Üniversitesi ve AFAD dalgıçlarından toplam 60 personel ile 8 dere, 5 göle, 21 su kuyusu, 49 kilometre su kanalı aranmıştır. 51'i jandarma, 11'i polis bölgesi olmak üzere 62 ev ve 24 metruk binada adi arama yapılmıştır. 20 PTS noktası ile 137 kamera incelenmiştir. 26 kişinin şüpheli, 241 kişinin tanık olarak olmak üzere toplam 267 kişinin ifadesi bugüne kadar alınmıştır.
Narin kızımızın amcası Salim Güran, 2 Eylül 2024 tarihinde komşusu Nevzat Bahtiyar'sa, 10 Eylül 2024 günü çıkarıldıkları mahkemece beden ve ruh bakımından kendisini koruyamayacak durumda olan çocuğa karşı kasten öldürme ve hürriyeti tahsis suçlarından tutuklanmışlardır. 22 şüpheli halen gözaltında olup, 12 Eylül 2024 yani yarın cumhuriyet başsavcılığında hazır edileceklerdir.
Van Kriminal Daire Başkanlığınca, olayda kullanıldığı değerlendirilen araçlar üzerinde olay yerinden alınan örneklerle birlikte kimyasal inceleme raporu beklenmektedir. Olay yerinden elde edilen swap, pet şişe, toprak, balçık, taş parçaları üzerinde Van Jandarma Kriminal Laboratuvarı'nın inceleme sonuçları da beklenmektedir.
HTS kayıtları ve baz istasyon bilgileri ile alınan beyanlar üzerinde karşılaştırmalı delil toplama işlemlerine titizlikle devam edilmektedir. HTS, MOBESE kayıtları ve diğer kamera görüntüleri üzerinde Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü'nce kapsamlı bir inceleme ve görüntü raporlama işlemleri de devam etmektedir.
Narin kızımızdan alınan doku örnekleri üzerindeki kimyasal, biyolojik ve patolojik incelemeler yapılmak üzere bir kısmı Diyarbakır Adli Tıp Grup Başkanlığı, diğer kısımları da daha ileri tetkik gerektiğinden İstanbul Adli Tıp Kurumuza gönderilmiş ve bu doku örnekleri üzerindeki incelemelerde devam etmektedir. Ölüm sebebine ilişkin nihai rapor beklenmektedir.
Dosya hakkında gizlilik kararı bulunmakta olup, soruşturma tüm yönleriyle ve titizlikle yürütülmektedir. Bu hassas süreçte soruşturmanın selameti ve adaletin gecikmeksizin tecelli etmesi için bazı hususlara da dikkat çekmek istiyorum. Ceza Muhakemeleri Kanunu'nun 157. maddesi gereği soruşturma evresindeki işlemlerin gizli tutulması, yargı sürecinin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi için vazgeçilmezdir. Bu gizlilik, delillerin karartılmaması ve yok edilmemesi için çok önemlidir. Şüphelilerin delillere ulaşarak ifade taktikleri geliştirmesinin önüne geçilmesi için çok kritiktir. Tanıkların herhangi bir baskı altında kalmaması ve soruşturmanın adil şekilde ilerlemesini sağlamak adına hayatidir.
Elbette kamuoyunun haber almak hakkı son derece önemlidir. Ancak bu süreçte soruşturmanın gizliliği ve hukuki hassasiyetler mutlaka gözetilmelidir. Resmi makamlarımızın açıklamaları dışında yayılan spekülatif bilgilere itibar edilmemesi adaletin tecellisi açısından büyük önem arz etmektedir. Ne yazık ki bazı basın yayın organlarında ve sosyal medya platformlarında soruşturmanın gizliliğine zarar verecek nitelikte yanıltıcı ve asılsız bilgilere dayanan paylaşımlar yapıldığını da görüyoruz.