Milyonların gözü asgari ücrete yapılacak zamma çevrilmişken komisyonun toplanacağı tarihte beli oldu. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 7, 8 ya da 9 Aralık'ta toplanacak. Ay boyunca 4 kritik toplantı yapılacak ve son toplantının ardından 2023 asgari ücret belli olacak.

ASGARİ ÜCRET İLE BİRLİKTE ONLAR DA ZAMLANACAK

Bazılarına göre yeni asgari ücret 7 bin 500 bazılarına göre de 10 bin lirayı bulacak. Asgari ücretle birlikte birçok kalem de zamlanacak. Bunların başında işsizlik maaşı, askerlik ve doğum borçlanması, genel sağlık sigortası primleri, 65 yaş üstü aylıkları, engelli aylığı, isteğe bağlı sigorta primleri, staj ücretleri, asgari ücretlilerin rapor ücretleri var.

Faruk Erdem geçtiğimiz günlerde kaleme aldığı yazısında asgari ücrete yeni bir model getirileceğinden bahsetmiş ve detayları aktarmıştı:

-Birincisi asgari ücret artışlarını bir eşel mobil sistemi ile belli periyotlarla yapmak. Burada ilk ihtimal üçer aylık dönemler olarak görünüyor. Ancak bunun pratikte zorluğu da ortada.

-İkinci ve en kuvvetli ihtimal ise geçmiş dönemde olduğu gibi yılda iki kez asgari ücret belirlemek.

-Böylece memur ve emeklilerde olduğu gibi asgari ücrette de Ocak ve Temmuz aylarında oluşacak 6 aylık enflasyon da dikkate alınarak iki ayrı artış yapmak mümkün olabilecek.

BAKAN BİLGİN AÇIKLAMA YAPMIŞTI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin asgari ücrete yönelik yaptığı son açıklamada, ''Asgari ücret benim veya herhangi birisinin açıklayacağı bir konu değil. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nu Aralık ayında toplayacağım, orada hepsini konuşacağız'' dedi. 2023 asgari ücret, komisyonun son toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından duyurulacak.

MORGAN STANLEY'İN ASGARİ ÜCRET TAHMİNİ

ABD merkezli çok uluslu bir yatırım yönetimi ve finansal hizmetler şirketi Morgan Stanley'nin Türkiye raporuna göre, asgari ücretin ocakta yüzde 60 artmasını bekleniyor. Asgari ücret şu an 5 bin 500 TL. Asgari ücrete yüzde 60 zam yapılırsa bu tutar 8 bin 800 olacak.

SOSYAL GÜVENLİK UZMANINDAN AÇIKLAMA: 8 BİN 250 BANDINDA

Konuyla ilgili CNN Türk canlı yayınında açıklamalarda bulunan Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun şu ifadeleri kullandı: 'Geçen yılın enflasyon oranı ile bu yılınkini karşılaştırdığımızda geçen yıla göre yüksek bir enflasyon yaşıyoruz. Geçen yıl ocak ayında asgari ücrete yüzde 50 zam yapıldı. Artı yüzde 30 temmuz ayında yapıldı. Yüzde 80'in üzerinde zam yapılmış oldu. Asgari ücrete zam konuşulurken, minimum düzeyde en düşük yüzde 50 seviyesinde zam yapılır. Asgari ücretin 8 bin 250 lira bandında olacağını düşünüyorum ancak bunun üzerinde de bir rakam olabilir.