AKP ve MHP tarafından sıklıkla Haziran 2023'te yapılacağı yinelenen cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerine yedi aydan az süre kala gözler, kamuoyu araştırma şirketlerinin anketlerine çevrildi.

Birçok firma, yaptığı araştırma sonuçlarını sosyal medya hesapları ve web sitelerinden yayınlıyor.

Ekim ayında yayınlanan 14 genel seçim araştırmasının sonuçlarının ortalaması ortaya çıktı; Avrasya, Yöneylem, Ada, Area, Alf, Metropoll, Artıbir, MAK, Asal, Piar, ORC, Tüsiar, Aksoy ve Themis şirketlerinin çalışmaları derlendi.

Ekimde yayınlanan anketlerin ortalamasına göre sonuçlar şöyle:

İttifaklar bazında bakıldığında ise AKP ve MHP'den oluşan Cumhur İttifakı'nın oy oranı yüzde 40 olurken, CHP ve İYİ Parti'den oluşan Millet İttifakı'nın oy oranı yüzde 39,9 olarak kayıtlara geçti.

Tabloya göre AK Parti'nin yanı sıra sürpriz bir parti oyunu en çok artıran ikinci parti oldu.

Ekimde gerçekleştirilen 14 anketin ortalamasına göre AKP birinci sıradaki yerini korudu. İktidar partisi, yüzde 32,6 oy oranıyla zirvede yer aldı.

AKP'yi ikinci sırada takip eden ana muhalefet partisi CHP'nin oy oranı yüzde 26,6 oldu. Böylece ilk iki parti arasındaki fark yüzde 6 olarak ortaya çıktı.

İYİ Parti, yüzde 13,3 ile CHP'nin ardından gelen parti oldu. CHP'yi yüzde 10 oy oranıyla HDP dördüncü sırada izlerken beşinci sıranın sahibi yüzde 7,4 ile MHP oldu.

Diğer partilerin oy ortalamalarına göre sıralaması ise şu şekilde:

DEVA: Yüzde 2,3
Zafer: Yüzde 2,1
Gelecek: Yüzde 1,7
Yeniden Refah: Yüzde 1,4
Saadet: Yüzde 0,9
Memleket: Yüzde 0,7

AKP'den SONRA İKİNCİ OLDU!
Ortalamaların paylaşıldığı tabloda ayrıca partilerin oylarındaki değişimlere de yer verildi. Buna göre AKP yüzde 1,1 ile oyunu en çok artıran parti oldu. Gelecek Partisi'nin oyu ise yüzde 0,7 oranında arttı. Böylece Gelecek Partisi, AKP'nin ardından oyunu en çok artıran ikinci parti konumunu kazandı.