Baldaki taklit ve tağşişin boyutlarını anlatan TAHAP Genel Başkanı Mustafa Sarıoğlu, 'Özellikle son yıllarda 'beta fruktofuranoza' adlı bir enzim sayesinde bal görünümündeki glikoz şurubu mevcut analizlerden geçerek raflarda tüketiciye sunuluyor. Baldaki sahtecilik öyle bir boyuta ulaştıki yaptığımız tespitlerde raflardaki 5 baldan 4'ünün taklit ve tağşiş içerdiğini gördük. Tarım Bakanlığı, bal konusunda yeni bir strateji belirleyerek halk sağlığı ile oynayan bu gıda teröristlerine dur demelidir' diye konuştu.

Tarım Bakanlığı, taklit ve tağşiş ürün satan kişi ve firmaları kamuoyuna ifşa ederek gıda teröristleri ile mücadeleyi kesintisiz sürdürürken, en fazla taklit ve tağşiş ürünün bal olduğu görüldü.

'RAFLARDAN TOPLATILMALILAR'

Türkiye Tarım, Hayvancılık ve Arıcılık Federasyonu (TAHAP) Başkanı Mustafa Sarıoğlu, bazı üreticilerin artan maliyetlerini düşürmek için gıda ürünlerinde taklit ve tağşişe yöneldiğini ifade ederek, 'Baldaki sahtecilik öyle bir boyuta ulaştıki yaptığımız tespitlerde raflardaki 5 baldan 4'ünün taklit ve tağşiş içerdiğini gördük. Son dönemde özellikle 'beta fruktofuranoza' adlı bir enzim sayesinde bal görünümündeki glikoz şurubu mevcut analizlerden geçerek raflarda tüketiciye sunuluyor. Tarım Bakanlığı, bal konusunda yeni bir strateji belirleyerek halk sağlığı ile oynayan bu gıda teröristlerine dur demelidir. Beta fruktofuranoza enzimiyle veya pirinç şurubuyla yapılan sahte ürünler tespit edilerek raflardan toplatılmalıdır. Bu durum bir yandan sektörde ciddi bir haksız rekabete yol açarken, öte yandan tüketici sağlığı da tehlikeye atılıyor. Gıda bir milli güvenlik meselesidir, kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek gıdaları üreten ve piyasaya arz edenler en ağır şekilde cezalandırılmalıdır' dedi.

BESLEME ŞEKERİ DAĞITIMLARI DEVAM EDECEK

Arıların ekolojik ve ekonomik değeri göz önüne alındığında, arı stoklarının izlenmesi ve sürdürülmesine ihtiyaç olduğunu belirten Sarıoğlu, 'Bırakalım balı insanlar değil arılar yapsın. Bu sebeple arı stoklarının artırılması büyük önem taşıyor. TAHAP olarak nisan ayından bu yana arıcılara 568 TIR şeker dağıtarak arıcının cebinde 300 milyon liranın kalmasını sağladık. Besleme şekeri dağıtımlarımıza 6 aralık Salı günü yeniden başlayacağız' dedi.
Geçtiğimiz hasat döneminden bu yana şeker ihtiyacında kendi kendine yeten Türkiye'de fiyatların stokçular yüzünden tavan yaptığını belirten Sarıoğlu, 'Piyasaya şeker vermeyen toptancılar kaosa neden olmuş ve arı üreticisini zora sokarak, beslenmesini yapamayan binlerce arının ölümüne neden olmuşlardır. Şimdi bile arı şeker bulamadığı için beslenemiyor. Yapacağımız yeni şeker dağıtımı ile bu sorunu çözüme kavuşturacağız' dedi.

4.164 ÜRÜN İFŞA EDİLDİ

Tarım ve Orman Bakanlığı, 2012-2022 yılları arasında değişik dönemlerde 27 defa kamuoyuna taklit ve tağşiş ürünlerin duyurusunu yaparken, toplamda 1.887 firmanın 4.164 farklı parti ürünü ifşa edildi. En çok tağşiş yapılan ürünlerin başında bal gelirken bunu sırasıyla et ve süt ürünleri, bitkisel yağlar, alkollü ve alkolsüz içecekler, çikolata, enerji içecekleri, kahve, şekerli ürünler ve baharatlar takip etti. Ayrıca bu yılın ilk 7 ayında 7 bin 469 kontrol görevlisi ile 731 bin 648 gıda denetimi gerçekleştirilirken, bu kontrollerde büyük bölümü hijyen yetersizliği ile taklit ve tağşiş ürün olmak üzere 8 bin 321 işletmeye 113 milyon 544 bin lira idari para cezası uygulandı. 24 firma faaliyetten men edilirken, toplam 107 işletme hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunuldu. Taklit ve tağşiş suçu işleyen gıda işletmecilerine hapis cezası, adli para cezası, gıda sektörü faaliyetinden men ve 500 Bin TL'ye kadar idari para cezası uygulanıyor.